2020. március 12., csütörtök

Burgonyás kenyér

Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt
20 dkg főtt, áttört burgonya
2,4 dl a burgonya főzővizéből
20 dkg öregtészta
1 dkg friss élesztő
1 tk. só
2 tk vegyes magkeverék( ez nálam egy kis maradék volt, nyugodtan elhagyható)
Elkészítés: 
Az öregtészta jobb a hűtőben pihen mindig, arra nincs gond. De akinek még nincs, az itt a linkre kattintva megnézheti, Limara segítségével én hogyan készítem. 
https://ugymintotthon.blogspot.com/2020/03/oregteszta.html

Mint mindig, én ebben az esetben is a kenyérsütőre bízom a dagasztást, a vállam nek bírja ezt a fajta megterhelést. Tehát a gép üstjébe beleöntöm a burgonya főzővizét, ráteszem az átszitált lisztet, egyik sarokba beszórom a sót. A főtt krumplit is bele kanalazom, majd az öregtésztából 20 dkg-ot szépen rácsipegetek. Akkora darabokban, mintha nokedlit szaggatnék. Aztán a tetejére jöhet az 1 dkg-nyi friss élesztő is. Indul a dagasztás program. Jó tíz perc múlva megnézem, és ha nagyon ragacsos lenne, akkor még pici lisztet szórok rá. Amikor megáll a gép, nem hagyom benne kelni a tésztát, hanem egy kerek jénait kiolajozok vékonyan, és a kiemelt tésztát két kezem között gombóccá formálva bele teszem. Letakarom, és hagyom egyenletes meleg helyen duplájára kelni. Nekem ez a hely a mikró, amit persze nem kapcsolok be :-)
Ha a tészta szépen megemelkedett, akkor kiveszem, a pultra teszem a tállal együtt. Hajtogatom, húsz percet pihentetem. Újra hajtogatom, újra pihentetem, majd megformázom. Sütőpapíros jénaiba vagy sütőtálba teszem, és hagyom újra megkelni. Közben bemelegítem a sütőt. Három helyen egy pengével bevágom a kenyeret, majd megspriccelep vízzel. Bevizezem a jénai teteját is, és ráfordítom. Így megy a sütőbe nagy lángon. Húsz perc után megnézem, kicsit letekerem a tüzet, és ilyenkor én már leveszem a takarást. Hagyom szép barnára sülni a kenyeremet. Az utolsó öt percben általában óvatosan ki is veszem a jénaiból, és csak úgy visszateszem a rácsra. Akkor van átsülve tökéletesen, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallunk. Nem veszem ki azonnal, egy tíz percre kitámasztom a sütő ajtaját, így pihen még picit. Utána pedig rácsra teszem, lespriccelem vízzel kicsit, és hagyom tökéletesen kihűlni (ez mondjuk nem mindig sikerül :-) )


Sokáig friss marad a beledolgozott burgonya miatt ez a kenyér. Ezer köszönet a receptért AranyTepsinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése