2021. január 7., csütörtök

Csirkemell vörösboros mártásban, pirított barna csiperkével


 Hozzávalók:

50 dkg csirkemell filé

25-30 dkg barna csiperkegomba

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1,5 dl száraz vörösbor

1 dl tejföl

só, őrölt bors

1 tk. morzsolt majoranna

2 tk. paprikakrém

olaj

1 tk. étkezési keményítő

Elkészítés:

Elsőre kicsit összetettnek tűnhet, pedig a folyamat nagyon egyszerű. A csirkemell filéket szeletekre vágjuk. Egyéni ízlés dolga, hogy mekkora darabokat gondolunk. Kicsit sózzuk, borsozzuk, majd 2-3 ek. olajon megforgatjuk, hogy egy kéreg szépen bevonja a szeleteket. Ez csak pár perc, és már ki is szedhetjük. A serpenyőt csak félre húzzuk, mert ebben pirítjuk meg a nagyobb darabokra vagdalt gombát is. Nem sózzuk, hogy pirulni tudjon, és ne párolódjon. Míg várunk rá, addig a hagymát apró kockákra, a fokhagymát pedig vékony szeletekre vágjuk. Nem kell ropogósra sütni a gombát, éppen csak, hogy egy kicsit pirítunk rajta, hogy kellemesebb íze legyen. Egy lábosba kevés olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Felöntjük a borral, elkeverjük benne a paprikakrémet, a majorannát, picit sózzuk és borsozzuk. Amikor egyet forr, akkor beletesszük a hússzeleteket és a gombát. Lefedve hagyjuk párodni. Nem kell sok idő neki, az elősütött csirkemell hamar megpuhul. Közben a tejfölt elkeverjük a keményítővel. Pici forró levet teszünk hozzá, majd behabarjuk vele a mártást. Most azért kóstoljuk meg, mert még pótolható a fűszerezés, ha nem a szánk íze szerint való. 

Lehet tálalni!Tészta, nokedli, bulgur, köles. Sokféle köret illik hozzá. 


Szeretem a barna csiperkét. Sokkal intenzívebb íze van, mint a fehér rokonának. Volt még a hűtőben egy kis fehérbor is, nem akartam azt sem veszni hagyni, így párosítottam a csirkével, gombával, majorannával. Jó kis étel főtt belőle! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése