2021. január 16., szombat

Zöldborsós sertéstokány


 Hozzávalók:

50 dkg sertéslapocka

5 dkg húsos füstölt szalonna

20 dkg zöldborsó

1 nagy fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 dl tejföl

1 csapott ek. finomliszt

só,őrölt bors

morzsolt majoranna

Elkészítés:

A húst csíkokra vágjuk, mert ettől is tokány a tokány :-) Félretesszük, majd a szalonnát kockázzuk fel, és egy lábosba téve kisütjük. Míg serceg, addig a hagymát és a fokhagymát is apró kockákra vágjuk, és a szalonnához adjuk. Amikor üvegesre párolódik, akkor mehet rá a hús, amit addig kevergetünk, míg szépen kifehéredik. Lehet sózni, borsozni, megszórni majorannával. Kevés víz is menjen rá, aztán fedő alatt had főjjön, párolódjon. Amikor a hús már majdnem puha, hozzászórjuk a fagyasztott zöldborsót. Megkóstoljuk az időközben kialakult szaftot, ha szükséges utána ízesítjük. Ha minden puha, akkor a tejfölhöz adunk egy kevés vizet, a lisztet és alaposan kidolgozzuk egy habverővel, hogy ne legyen csomós. Merünk hozzá pár kanál szaftot, azzal is átforgatjuk, majd a húsra öntük. Egyet forralunk rajta, és már készen is vagyunk. Ha túl sűrű lett esetleg, lehet pici tejjel vagy vízzel higítani. Rizs, tészta, nokedli, köles...szinte bármi lehet köret mellé. 


Szeretjük a tokányokat, mert jó szaftosak, és a hús mellé kerülő "kiegészítők" mindig nagyszerűen feldobják az ételt. A szalonnát nem érdemes kihagyni, mert az adja meg azt a jó kis füstös ízét majd az ételünknek! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése