1 bögre finomliszt
1 bögre darált mák
1 bögre cukor
1 bögre tej
2 db tojás
2 ek. olaj
csipet só
1 tk. sütőpor
1 ek. szilvalekvár
1/ db citrom reszelt héja
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
kevés morzsolt levendulavirág (ez el is maradhat)
Elkészítés:
Egy keverőtálba szépen egymás után belemértem a száraz hozzávalókat, és ráreszeltem a citrom héját, belemorzsoltam a levendulát. Kanállal összekevertem, majd hozzá ütöttem a két tojást, rálocsoltam az olajat és a tejet. Alaposan elkevertem, és már nem is nagyon volt más tennivalóm, mint begyújtani a sütőt had melegedjen, míg formába kanalaztam a masszát. Bár teflon a püspökkenyér formám, azért én kikentem vajjal és megszórtam liszttel, biztos ami biztos. Beleöntöttem az illatos-ízes tésztát, és a tetejáre kés segítségével beleadagoltam a kis szilvalekvár pöttyöket. Kicsit megütögettem a formát, hogy a felesleges levegő kijöhessen, és betoltam a 180 fokos sütőbe, ahol 20 percig sült (illetve tűpróbáig) Kivéve rácsra tettem a süteményt, és amikor kihűt szeleteltem, porcukorral meghintettem
A minap vettem egy adag mákot a piacon, de az akkori sütögetés elmaradt. Most Detti barátnőm (Kincses Kamra) tette fel valamelyik nap a kavart mákos leírását, ami az én sütim alapja is lett, csak kicsit felturbóztam. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése