Hozzávalók:
70 dkg sertéslapocka
30-40 dkg gomba (Én az Aldiban kapható üveges vegyesgombát használtam, nagyon szeretem)
1 nagy fej hagyma
5 dkg füstölt szalonna
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek. paprikakrém (lehet "pirosarany is")
frissen őrölt bors
ételízesítő/só
1 dl tejföl
2 tk. étkezési keményítő/ liszt
ízlés szerint őrölt majoranna
Elkészítés:
A főzést azzal kezdem, hogy a húst újjnyi csíkokra vágom. Nem kockákra, mert a tokány lényege elsősorban abban rejlik, hogy hogyan szeljük fel a húst. Félre teszem kicsit. A szalonnát nem túl nagy kockákra vágom, és egy lábosba rakva máris a tűzre teszem. Míg zsírt enged, addig a hagymát és fokhagymát is felkockázom, majd a piruló szalonnára dobom. Amikor már üveges, akkor jöhet rá a lapocka. Kevergetem, hogy lehetőleg minden oldalról szépen kifehéredjenek a csíkok. Ráteszem a kanálnyi paprikakrémet, megszórom majorannával, adok neki egy nagyobb adagocska frissen őrölt borsot, sót vagy éteízesítőt. Ezt csak mértékkel, mert akár házi, akár bolti a paprikakrém, jelentős mennyiségű sót tartalmaz. Inkább pótoljuk még később, ha nem elég. Kevéske víz kerül még rá, és alaposan átkeverem. Lefedve hagyom párolódni, miközben néha megkevergetem. Amikor már majdnem készen van a hús, akkor az időközben jól lecsepegtetett gombát hozzá teszem. Míg kicsit összefő, addig a tejfölben elkeverem a keményítőt, pici víz segítségével. Ezzel habarom be a tokányomat, ami ha rottyan még egyet, készen is van.
Ízlés szerint bármilyen körettel kínálható. Én most párolt rizst választottam hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése