Hozzávalók:
2 ek. finomliszt
3 ek. étolaj
1 tk. fűszerpaprika
1-2 babérlevél
ételízesítő
pici őrölt kömény
3 db tojás, plusz személyenként 1-1 db tojás
ízlés szerint kevés almaecet
Elkészítés:
Egy lábosba az olajat és a lisztet szép simára kikeverem, aztán odateszem a tűzre, és pirítom, míg zsemle színt nem kap. Ekkor félrehúzom, megszórom a fűszerpaprikával és felöntöm kicsi vízzel. Jól eldolgozom, majd visszateszem a tűzre, egészen kicsi lángon. Mehet bele a kömény, a babérlevél, és annyi víz, hogy azért legyen még "tartása" az alapnak. Ezt én mérőpohárral adagolom, általában kb. 1,2-1,5 liter vizet használok. Bevallom, én fél liter vízadagonként egy-egy leveskockát dobok bele, és ha szükséges még pici ételízesítőt. Pár percig főzöm, majd a három tojást tálba ütöm, felverem villával és a levesbe csorgatom kevergetés mellett. Az a célom, hogy szépen eloszlódjon. 1-2 perc főzés után ahányan eszünk a levesből, annyi tojást egyenként feltörve, óvatosan a levesbe engedek. Egyben kell maradnia, hogy szépen tudjam majd tálalni. Pár perc főzés kell még neki, attól függően, mennyire akarjuk, hogy a sárgája kemény legyen az egész tojásoknak, amikor a kanállal elvágjuk. Végül pici almaecetet belecsorgatok, elkeverem. Kóstolom, s ha harmónikusak az ízek, lehet tálalni. Van aki pirított kenyérkockákat kínál mellé, én nem szoktam, csak simán esszük a tojáslevest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése