35 dkg finomliszt
25 dkg maradék krumplipüré
1 db tojás
1 tk. só
0,8 dl tej
2 dkg élesztő
8 dkg vaj
5 dkg tejföl
10 dkg apróra vagdalt megvehagyma
+ 1 db felvert tojás a kenéshez
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk egy csipetnyi tejjel, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy szépen felfusson. Míg várakozunk, addig kimérjük egy tálba a lisztet, a sót, beleütjük a tojást, rászórjuk a medvehagymát, hozzá kanalazzuk a tejfölt és a krumplipürét. A vajat megolvasztjuk, és ha már nem túl meleg, mehet az is a tálba. Végül ráöntjük a felfutott élesztőt, és kezdődhet a dagasztás. (Természetesen kézzel is lehet, de én a dagasztómat használom.) Persze csak egyes fokozaton, hogy a krumplipüré miatt nehogy nyúlós maszlaggá váljon. Ha szép egynemű a tészta, akkor enyhén lisztezett felületre tesszük, kb. 1,5 cm vastagra nyújtjukés kiszaggatjuk. (Én előtte kicsit bevagdaltam a tetejét, de ez opcionális.) Sütőpapíros tepsire pakoljuk a pogácsákat, ahol húsz percet pihennek. Közben bemelegszik a sütő 180 fokra. A pogácsákat lekenjük a felvert tojással, és mehetnek is sülni. Kb. 20 perc alatt elkészülnek.
Szeretem a medvehagymás finomságokat, így kapóra jött Eisler Zsolt ( SK Green Kitchen) receptje, amit köszönök!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése