2022. március 21., hétfő

Medvehagymás burgonyás pogácsa

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt

25 dkg maradék krumplipüré

1 db tojás

1 tk. só

0,8 dl tej

2 dkg élesztő

8 dkg vaj

5 dkg tejföl

10 dkg apróra vagdalt megvehagyma

+ 1 db felvert tojás a kenéshez

Elkészítés:

 A tejet meglangyosítjuk egy csipetnyi tejjel, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy szépen felfusson. Míg várakozunk, addig kimérjük egy tálba a lisztet, a sót, beleütjük a tojást, rászórjuk a medvehagymát, hozzá kanalazzuk a tejfölt és a krumplipürét.  A vajat megolvasztjuk, és ha már nem túl meleg, mehet az is a tálba. Végül ráöntjük a felfutott élesztőt, és kezdődhet a dagasztás. (Természetesen kézzel is lehet, de én a dagasztómat használom.) Persze csak egyes fokozaton, hogy a krumplipüré miatt nehogy nyúlós maszlaggá váljon. Ha szép egynemű a tészta, akkor enyhén lisztezett felületre tesszük, kb. 1,5 cm vastagra nyújtjukés kiszaggatjuk. (Én előtte kicsit bevagdaltam a tetejét, de ez opcionális.) Sütőpapíros tepsire pakoljuk a pogácsákat, ahol húsz percet pihennek. Közben bemelegszik a sütő 180 fokra. A pogácsákat lekenjük a felvert tojással, és mehetnek is sülni. Kb. 20 perc alatt elkészülnek. 



Szeretem a medvehagymás finomságokat, így kapóra jött Eisler Zsolt ( SK Green Kitchen) receptje, amit köszönök! 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése