2022. október 27., csütörtök

Rakott krumpli

 



Hozzávalók:

1 kg kisebb krumpli(lehetőleg nem a szétfövő fajtából)
5 db tojás keményre főzve+ 1 db tojás
10-15 dkg kolbász
5 dl tejföl
ételízesítő
őrölt bors

Elkészítés:
A megmosott krumplit héjastól odateszem főni, a vízbe teszek egy kis sót is. Közben megfőzöm és megtisztítom a tojásokat, karikára vágom, és felszeletelem a kolbászt is. (illetve amióta Borbás Marcsitól láttam, a kolbász héját lehúzom, és pici falatkákra morzsolom. Így mindenhová jut belőle, egy falat sem fog kolbász nélkül maradni :-) ) A tejfölt egy tálba öntöm, hozzáütöm a nyers tojást, megszórom őrölt borssal, ételízesítővel, és jól kikeverem. A megfőtt és kihült krumplit megtisztítom. Egy tűzálló tálat kikenek margarinnal, és a krumpli felét belekarikázom. Erre jön a tojás, majd a kolbász, és ezt betakarom a tejfölös mártás felével. Ezt követi a maradék krumplikarika, majd a mártás. Előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.


Szerintem nincs is olyan háztartás, ahol időről időre ne tűnne fel a rakott krumpli. Sokféle képen el lehet készíteni, igazándiból ennek is csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt. Anyukám például soha nem tett bele kolbászt, és nem került sajt sem a tetejére. A mártás is sajátom, kicsit jobban bevonja, krémesebbé teszi az ételt, mint a sima tejfölözés. Persze van úgy, hogy én sem teszek kolbászt bele, de akkor pl. sajtot kap, ez az ún. francia rakott krumpli nálunk. De előfordul olyan is, hogy sült csirkemellcsíkokat, vagy éppen sonkakockákat rejtek a tojás és krumpli közé. Egy biztos, akárhogyan is csinálom, mindig elfogy az utolsó morzsáig:-)

1 megjegyzés:

  1. A bolti tejfölből kicsapódik a savó, az ételek alja , még ha kevésben is, de löttyben úszik. Ezt kiküszöbölendő, besamelt használok tejföl helyett, nagy siker lett. Aki evett az én rakott krumplimból, azok már áttértek a besamelre!

    VálaszTörlés