75 dkg liszt
15 dkg zsír
15 dkg margarin
7 gramm só
7,5 dkg porcukor
2.5-3 dl kézmeleg víz
1 dkg friss élesztő, vagy 5 grammnyi szárított
és 1 ek olaj, ha a tészta már nagyjából összeállt.
+ 1 db tojás ketté választva a lekenéshez.
Töltelékhez:
Diós:
20 dkg darált dió
1 dl víz
15 dkg cukor
1/2 narancs reszelt héja
a deci vizet a cukorral jól összeforralom, majd beleszórom a diót és a narancshéjat. 2-3 percig kevergetem, majd félreteszem hűlni.
Mákos:
20 dkg darált mák
1 dl víz
15 dkg cukor
1/2 narancs reszelt héja
a deci vizet a cukorral jól összeforralom, majd beleszórom a diót és a narancshéjat. 2-3 percig kevergetem, majd félreteszem hűlni.
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrok. Illetve mivel nekem van egy Jenő névre hallgató konyhai robotgépem, így az olaj kivételével mindent az üstjébe pakolok, és kettes fokozaton összedolgoztatom vele a tésztát. Ha már összeállt nagy vonalakban, akkor belecsorgatom az olajat is, és még pár percig kevertetem. Ha szép egynemű, akkor kiveszem, folpackba tekerem és fél órát pihentetem a hűtőben. Utána a tésztát két részre vágom, és egyenként kb. 4-5 mm-re nyújtom. Megkenem egyiket a diós, másikat a mákos töltelékkel. Feltekerem, de nem túl szorosan. Sütőporos tepsibe teszem egymás mellé, és első körben a tojás sárgájával kenem le. Beteszem a hűtőbe pihenni, ennyi idő alatt a máz szápen megszárad rajta. Utána a fehérjével kenem be, és a pultom hagyom, míg a sütő felmelegszik 170 fokra. A bejglik tetejét egy evőpálcikával négy helyen megszúrom, hogy a gőz tudjon hol távozni, ne nyomja szét a süteményemet. Utána beteszem, és kb. negyven perc alatt megsütöm. Szép márványos lesz!
A tuti bejgli receptért ezer köszönet Gaurának! Bár a töltelékem kicsit más lett, az eredmény tökéletes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése