2022. december 19., hétfő

Bejgli (tuti nem reped ki)

Hozzávalók:

75 dkg liszt

15 dkg zsír

15 dkg margarin

7 gramm só

7,5 dkg porcukor

2.5-3 dl kézmeleg víz

1 dkg friss élesztő, vagy 5 grammnyi szárított

és 1 ek olaj, ha a tészta már nagyjából összeállt.

+ 1 db tojás ketté választva a lekenéshez. 

Töltelékhez:

Diós:

20 dkg darált dió

1 dl víz

15 dkg cukor

 1/2 narancs reszelt héja

a deci vizet a cukorral jól összeforralom, majd beleszórom a diót és a narancshéjat. 2-3 percig kevergetem, majd félreteszem hűlni.

Mákos:

20 dkg darált mák

1 dl víz

15 dkg cukor

 1/2 narancs reszelt héja

a deci vizet a cukorral jól összeforralom, majd beleszórom a diót és a narancshéjat. 2-3 percig kevergetem, majd félreteszem hűlni.

Elkészítés:

A hozzávalókból tésztát gyúrok. Illetve mivel nekem van egy Jenő névre hallgató konyhai robotgépem, így az olaj kivételével mindent az üstjébe pakolok, és kettes fokozaton összedolgoztatom vele a tésztát. Ha már összeállt nagy vonalakban, akkor belecsorgatom az olajat is, és még pár percig kevertetem. Ha szép egynemű, akkor kiveszem, folpackba tekerem és fél órát pihentetem a hűtőben. Utána a tésztát két részre vágom, és egyenként kb. 4-5 mm-re nyújtom. Megkenem egyiket a diós, másikat a mákos töltelékkel. Feltekerem, de nem túl szorosan. Sütőporos tepsibe teszem egymás mellé, és első körben a tojás sárgájával kenem le. Beteszem a hűtőbe pihenni, ennyi idő alatt a máz szápen megszárad rajta. Utána a fehérjével kenem be, és a pultom hagyom, míg a sütő felmelegszik 170 fokra. A bejglik tetejét egy evőpálcikával négy helyen megszúrom, hogy a gőz tudjon hol távozni, ne nyomja szét a süteményemet. Utána beteszem, és kb. negyven perc alatt megsütöm. Szép márványos lesz!


A tuti bejgli receptért ezer köszönet Gaurának! Bár a töltelékem kicsit más lett, az eredmény tökéletes. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése