2023. január 31., kedd

Francia rakott burgonya, ahogy én szeretem


 Hozzávalók:

1 kg közepes krumpli

6 db tojás keményre főzve

4 dl tejföl

3 ek. majonéz

1 db nyers tojás

csipet őrölt fehérbors

ízlés szerint ételízesítő

20 dg füstölt trappista sajt

2-3 dkg vaj

Elkészítés:

A burgonyát alaposan megmossuk, majd feltesszük főni. Én már ilyenkor szórok rá egy adag sót, szeretem, ha átveszi a burgonya fövés közben. A keménytojásokat megtisztítom és egy kis tálkába teszem, a sajtot lereszelem.  A mártás hozzávalóit- tejfölt, nyers tojást, majonézt, őrölt fehérborsot, éteízesítőt alaposan kikeverem. Ha a burgonya megfő, hideg vízben lehűtöm, majd megtisztítom. Egy jénai alját kikenem a vajjal, és belekarikázok egy adag burgonyaát. Kicsit meglocsolom a mártás egy részével, majd megszórom reszelt sajttal és rákockázom a főtt tojást. ( a tojásokat gondolatban ketté, a sajtot és a mártástpedig három részre osztom) Azért nem karikázom, mert így minden falathoz jut majd a tojásból is. Újabb burgonya, mártás, tojás és sajt következik. Az utolsó adag burgonyát alaposan megkenem a maradék mártással és megszórom a reszelt sajttal. Mehet a sütőbe, s addig marad bent, míg szépen megolvad a sajt a tetején. 


Bevallom, hogy ez a verzió közelebb áll a lelkemhez és persze a gyomromhoz, mint a kolbászos. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése