2021. április 30., péntek

Illatos és édes-savanyú falatok csirkemellből


Illatos csirkemell hozzávalói:

1 db nagyobb csirkemellfilé

a páchoz: 0,5 dl olaj

2 csapott ek. szárított fokhagymapor

csipet őrölt fehérbors

ízlés szerint só

A bundázáshoz:

2 db nagy tojás fehérje (ha kicsi akkor inkább három)

2 ek. étkezési keményítő

1/2 csomag sütőpor

+ olaj

csipetnyi só

Elkészítés:

Ha nem hírtelen ötlet vezérli a főzést, akkor a pácot már előző este el lehet készíteni, és bele tudjuk forgatni a nagyobb falatnyi kockákra vagdalt mellfilét. Akkor sincs baj, ha gyors gondolat ennek a finomságnak az elkészítése, de hagyjunk neki egy fél órányi időt, hogy az ízek kicsit átjárhassák a húst. Közben van időnk összekeverni egy villa segítségével a bunda hozzávalóit. Először kicsit habosítsuk fel a fehérjéket, majd forgassuk bele a sütőport, a sót és a keményítőt. Melegítsünk egy serpenyőbe olajat, s míg várunk a gyöngyözésre, addig gyors mozdulatokkal forgassuk a húst bele a habos bundaalapba. Mehet adagonként az olajba, és süssük aranybarnára. Készen is vagyunk!


Édes-savanyú csirkemell

Hozzávalók:

1 db nagy csirkemellfilé

1 db tojás

5 ek finomliszt

2 púpos ek. étkezési keményítő

1/2 cs. sütőpor

kevés olaj

ízlés szerint só

és annyi víz, hogy jól kidolgozható, de sűrű masszát kapjunk (kb. 0,5 dl)

Mázhoz

3 dl ketchup (aki szeretné használhat csípőset)

2-3 ek méz

ízlés szerint szezámmag (ne spóroljunk vele)

+ olaj 

Elkészítés:

Egy tálba összedolgozzuk a massza hozzávalóit, majd beleforgatjuk a kockákra vágott csirkemellfilét. Olajat melegítünk, és beletesszük az első adag bundázott húst. Míg sül, gyorsan összekeverjük a máz hozzávalóit, és a még forró, olajtól jól lecsepegtetett falatkákat beledobjuk. Jól átforgatjuk, hogy mindenhol érje a szezámmagos máz. Tányérra pakoljuk, és ha minden darab elkészült, lehet teríteni! 


Nagyon szeretem a kínai konyhát, még akkor is, ha tudom, az itthon kapható kínálat köszönő viszonyban sem nagyon van az eredetivel. Időnként én magam is megpróbálkozok előcsalogatni az ételbárokban talált ízeket. Most ez a két csirkemelles étel született. Tojásos rizzsel, sült tésztával vagy krumplival nagyszerű ebéd! 

2 megjegyzés:

  1. Engem ez a recepted elvarázsolt Timike! Kicsit babrás így első olvasatra, de, hogy elkészítem hamarosan, az biztos! Nagyon köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magdikám tényleg picit időigényes, de nem vészesen! Es hidd el, a végeredmény kárpótol majd!

      Törlés