2015. július 2., csütörtök

Könnyű meggyes

Hozzávalók:
10 dkg rétesliszt
5 dkg darált dióbél (vagy mandula)
20 dkg finomliszt
1/2 cs. sütőpor
10 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
4 db tojás
1 dl hideg víz
1 dl olaj
tetejére: meggy vagy bármilyen idénygyümölcs (esetleg szezon után lecsöpögtetett befőtt)
2 ek. kristálycukor
1 tk. őrölt fahéj
Elkészítés:
A tojásokat feltöröm, külön tálba teszem a sárgákat, és külön a fehérjéket. A fehérjékből habot verek. Nem kell kőkeményet, csak olyat, ami megtartja magát. A tojássárgákhoz hozzáadom a kétféle cukrot, és fakanállal opálosra kavarom. Kanalanként beledolgozom a darált diót, az olajat, majd a hideg vizet is. A sütőport a liszthez keverem, és apródonként a tojásos masszához adagolom. A felvert tojásfehérje felét beledolgozom a masszába, hogy lazítsam, majd a maradékot már óvatosabban forgatom bele, hogy ne törjem teljesen össze. Sütőpapírral kibélelek egy nem túl nagy tepsit (az enyém 30x35 cm-es)és beleöntöm a tésztát. Az előre kimagozott, és alaposan lecsepegtetett meggyel gazdagon megrakom. Megszórom a tetejét kristálycukorral és az őrölt fahéjjal. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm közepes lángon. Mivel ez a folyamat erősen sütő függő, ezért én azt javaslom, hogy mindenképpen használjunk egy fogpiszkálót, s ha már nem ragad rá a massza, akkor elkészült a süteményünk. Kiemeljük a tepsiből, óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt róla. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kockákra vágjuk, és megszórjuk ízlés szerint porcukorral.





Meggyszezon van. Tegnap majdnem húsz kiló gyönyörű gyümölcsöt raktam el lekvárnak, és befőttnek. Ám nem tudtam megállni, hogy egy meggyleves és egy finom sütemény ne kerekedjen a harsogó savanykás szemekből.

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon szép a sütid. Ha van kedved, benevezhetsz vele a játékra :)
    http://legyunkeszsegesek.blogspot.com/2015/06/jatek-cseresznyes-meggyes-sutemeny.html

    VálaszTörlés