2018. augusztus 31., péntek

Nokedli baconos sajtszószban

Hozzávalók:
35 dkg rétesliszt
1 db tojás
1kk.só
+ víz
Mártáshoz:
1 ek finomliszt
1 ek. vaj
2,5 dl forró tej
5 dkg reszelt sajt
csipet só
őrölt bors ízlés szerint
+ kockáott bacon
2-3 ágacska kakukkfű
kevés olaj
Elkészítés:
Először a mártást készítetem el. Egy serpenyőbe picike olajat öntök, és beleteszem a bacon kockákat. Megpirítom, majd egy tálra szedem lecsepegtetve. Egy lábosba belekanalazom a vajat, s miután felolvad, rászórom a lisztet és világos zsemleszínűre pirítom. Óvatosan és állandó kevergetés mellett felengedem a forró tejjel, ügyelve, hogy ne legyen csomós. Amikor eléri a kellő sűrűséget, akkor félrehúzom a tűzről, és beleszórom a reszelt sajtot. Kikeverem, megsózom, borsozom, és beleszórom a kisült szalonnakockákat, belecsipegetem a kakukkfű leveleket.
Féreteszem, jöhet a nokedli. Első lépésként felteszek főni egy adag vizet. Közben  a tojást egy tálba töröm, megsózom és villával jól felverem. Hozzáadagolom a lisztet, majd annyi vizet, hogy palcsintatésztánál sűrűbb masszát kapjak. Csak éppen összekeverem, nem kell teljesen simára kidolgozni. Ha már forr a víz, megsózom, és egy kevés olajat is öntök bele, hogy a nokedlik ne ragadjanak össze. Beleszaggatom a galuskákat, és hagyom, hogy 1-2 perc alatt feljöjjenek a víz tetejére. Akkor leszűröm, leöblítem őket, majd egy tálba teszem. Rákanalazom a baconos sajtmártást, és lehet ebédelni.


Vannak olyan ételek, amiket Bence nem eszik meg, egészen egyszerűen azért, mert nem szereti. Nincs gond, mindig van ilyenkor egy mentő ötlet a tarsolyomban :-) Így született meg ez a tésztaétel is. A nokedli adott volt, csak a zúzapörköltöt cseréltük fel a baconos sajtmártással.

1 megjegyzés: