2018. szeptember 26., szerda

Kakukkfüves sárgaborsókrém leves

Hozzávalók:
20 dkg sárgaborsó
1 kisebb fej krumpli
1 duci gerezd fokhagyma
1 liter alaplé, maradék húsleves vagy 2 db leveskockából leves
1 nagyobb ág kakukkfű
frissen őrölt bors
1 dl főzőtejszin
+ levesbetétnek pirított zsemlekocka
Elkészítés:
A sárgaborsót 2-3 órára beáztatjuk, majd alaposan átmossuk és lecsepegtetjük. Lábosba tesszük, hozzáadjuk az apró kockákra vágott krumplit, a fokhagymagerezdet, az őrölt borsot, és a fele ágról leszedett kakukkfüvet. Felöntjük az alaplével, és lefedve puhára főzzük. Érdemes időnként ránézni, mert a sárgaborsó esetleg habos lesz, és kifuthat. Amikor már puha a borsó és a krumpli, akkor levesszük a tűzről, és kicsit hagyjuk meghűlni. Utána botmixerrel pépesítjük.  Visszatesszük a lángra, belecsorgatjuk a tejszínt és összemelegítjük. Ha esetleg túl sűrű lenne, higithatjuk még kevés levesalappal. Beleszórjuk a maradék kakukkfüvet, s ha az ízek kóstolás után harmónikusnak tűnnek, lehet is tálalni frissen pirított zsemlekockákkal.

Méltatlanul keveset használjuk a sárgaborsót, pedig egy értékes hüvelyes növény. A főzelék mellett legalább így a hűvösebb időszakokban érdemes kipróbálni belőle a krémlevest is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése