2018. október 28., vasárnap

Gombás krumplisaláta

Hozzávalók:
6-8 szem egyforma krumpli
20-25 dkg gomba
1 fej lilahagyma
3 dl tejföl
2 dl majonéz (nálam házi)
1 kk. vagdalt kakukkfű
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
1 kk. cukor
1 tk. mustár
kevés olaj
Elkészítés:
Azzal kezdjük, hogy a jól megmosott krumplikat sóval megszórva odatesszük főni. Míg annyira megpuhul, hogy belemegy a villa, addig megpirítjuk a gombát. Egy serpenyőbe evőkanálnyi olajat melegítünk, majd beleszórjuk a negyedekre vágott jól megtörölgetett gombát. Sózzuk, borsozzuk, és fedő nélkül pároljuk, majd megpirítjuk. A lilahagymát megtisztítjuk, félbe, majd fél karikákra vágjuk, lehetőleg jó vékonyan. Kicsit besózzuk, és állni hagyjuk. A mártáshoz összedolgozzuk egy tálban a majonézt, a tejfölt, a mustárt, cukrot, kevés borsot, apróra vágott kakukkfüvet és a sót. Kóstoljuk meg, egy selymes, harmónikus ízt kell éreznünk, semmiből ne legyen se túl sok, se kevés belőle.
Közben megfőtt a krumpli, tegyük hideg vízre. Ha hűlt egy kicsit, akkor tisztítsuk meg, és hagyjuk állni egy keveset. A mártásba belekeverhetjük a hagymakarikákat, a pirított gombát, és végül a félkarikákra vágott főtt krumplit. Óvatosan forgassuk össze, ne törjük nagyon. Kóstoljuk meg, s ha minden rendben van az ízével, akkor tegyük lefedve a hűtőbe, hogy kicsit összeérjen.

Ma ebédre pulykahúst sütöttem, de nem akartam a szokásos krumplival vagy rizskörettel tálalni. Mivel a salátákat nagyon szeretjük, jó ötletnek bizonyult ez az összeállítás.

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. A legjobbkor jött ez a recept, pont jó lesz a karácsonyi pecsenye mellé! Köszönöm! Áldottt, békkés ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés