2018. november 5., hétfő

Tarja jénaiban sütve


Hozzávalók:
1 kg csontos tarja egyben
2 nagyobb fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 db nagyobb alma
1 db paradicsom
1/2 zöldpaprika
2 tk. kakukkfű
fűszersó
olaj
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, és negyedekre vágjuk. a fokhagyma gerezdeket felszeleteljük, és a tarján vágott résekbe nyomkodjuk. A jénai aljára kevés olajat öntünk, ebbe szórjuk a hagymaszeleteket, a felkarikázott paradicsomot és paprikát. A húst megszórjuk a fűszerkeverékkel, bele is masszírozzuk olajos kézzel, majd a hagymaágyra tesszük úgy, hogy a csontos része legyen alul. Rászórjuk a kakukkfüvet. Öntünk a jénaiba pár korty vizet, lefedjük, és betoljuk a sütőbe, ahol közepes lángnál kb. egy órán át pároljuk. Levesszük a takarást, s a húst megszúrjuk, ellenőrizve, hogy átpuhult-e. Ha igen, akkor meglocsolgatjuk az alatta keletkezett finom szafttal, köré rakjuk a magházától megszabadított almagerezdeket, és takarás nélkül mehet még vissza  sütőbe egy fél órára, hogy színt, és egy kis kérget is kapjon. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki. Miután elkészült, locsoljuk meg még egyszer, majd tegyük ki egy tálra pihenni kicsit. Utána egy éles késsel szépen ki lehet emelni a csontból, és ujjnyi szeletekre vágva, a lecsós-hagymás alappal megágyazva, az almagerezdekkel díszítve  tálalhatjuk. Biztosan lesz olyan ínyenc a családban, aki szivesen leszedegeti a csontról az isteni maradékot.


Ha sertéshúsról beszélünk, nekem az egyik kedvencem a tarja. Bevallom, még rántva is jobban szeretem, mint a karajt. Csinos kis darabot vettem a hentesnél, s mivel nem akarózott nyersen kicsontozni, szeletelgetni, így jött ennek az egyben sült változatnak az ötlete. Krumplipürével nagyon finom volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése