2018. november 13., kedd

Krémes tejberizs

Hozzávalók:
1 liter tej
2 dl víz
20 dkg rizs
5 dkg margarin
1 cs. vaníliás pudingpor (vagy ennek megfelelő súlyú ékezési keményítő)
csipet só
10 dkg cukor
Elkészítés:
Egy lábos kiöblítünk hideg vízzel, majd belemérünk 8 dl tejet és a 2 dl vizet. Belekockázzuk a margarint, és kis lángon feltesszük melegedni. Miután a margarin feloldódik benne, akkor hozzákanalazzuk a cukrot, jól elkeverjük, és nagyobbra véve a lángot, felforraljuk. Amikor már gyöngyözik, beleszórjuk az előtte jól megmosott és alaposan lecsöpögtetett rizst. Két kavarás, és mehet rá a fedő. Takaréklángon hagyjuk, hogy a rizsszemek megduzzadjanak, puhára párolódjanak. Ha szinte már semmi folyadék nincs alattuk, akkor beleöntjük a lábosba a megmaradt két decinyi hideg tejjel jól kikevert pudingport, és folyamatosan kavargatva összefőzzük. Ez már igazán nem sok idő, egy-két perc elég is lesz neki. Nincs más dolgunk, mint a krémes édességet tálkákba adagolni, meghinteni csipetnyi fahéjjal vagy kakaóporral, és ha van rá igény, még valami finomsággal megdíszíteni.


Gyerekkoromat juttatja eszembe ez a tejes finomság, aminek alapreceptjét "Hahópihénél" láttam, ezúton is köszönet érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése