2018. november 21., szerda

Temesvári sertéstokány

Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb
2 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg zöldbab (nekem most fagyasztott)
ételízestő és őrölt bors ízlés szerint
1 tk. majoranna
1 kk. fűszerpaprika
1 dl tejföl
2 tk. liszt
olaj
Elkészítés:
A húst csíkokra vágom, és kicsit félre teszem. A hagymát megtisztítom, és félbevágom, majd szálasra aprítom. Nem kockázom, mint a pörkölthöz szoktam. A fokhagymagerezdeket apróra vágom. Egy lábosba olajat öntök, ebbe megy a hagyma, s mikor kicsit már fonnyad, akkor a fokhagyma is. Kevergetve megdinsztelem, de vigyázok, hogy semmi ne égjen meg. Ráteszem a húst és fehéredésig pirítom. Mehet rá a fűszerpaprika, az ételízesítő, a bors és a majoranna fele. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és lefedve párolom. Amikor a hús már majdnem teljesen átpuhult, akkor hozzáteszem a zöldbabot. Míg a bab is megfő, a tejfölt csomómentesre keverema lisztel és egy kicsi vízzel. Majd később merek hozzá a hús szaftjából is, és így a hőkiegyenlítéses módszerel behabarom. Rászórom a maradék majorannát, és ha kicsit besűrűsödik, el is zárom alatta a gázt. Párolt rizs, tésza vagy nokedli kitűnő köret mellé.

Szivesen főzök tokányokat, mert szeretjük a húst, de unalmas lenne mindig csak pörköltöt enni. Egy kis zöldséggel, gombával, fűszerrel feldobva viszont nagyon változatos és finom étel készíthető belőle. Persze nem csak sertéshúst, de pulykát, csirkét vagy marhát is használhatunk hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése