2018. december 15., szombat

Fűszeres narancslekvár

Hozzávalól:
1 kg narancs (megtisztított súly)
30 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 cs. Dr Oetker narancslekvár por
Elkészítés:
A narancsokat megtisztítjuk, és amennyire lehet, a fehér hártyát is leszedjük róluk. Persze nem fogjuk tudni tökéletesen, de egy picike belefér. Turmixba tesszük a gerezdeket, és összepépesítjük. Itt már mindenki maga döntheti el, hogy teljesen krémesre keveri a géppel, vagy hagy benne pici narancsdarabkálat. Az enyémben maradtak. Utána beleöntjük egy lábosba, hozzá mérjük a kristálycukrot, a vaníliás cukrokat, rászórjuk a mézeskalács fűszerkeveréket. Mehet bele a por, és keverjük jól el az egészet. Nagy lángra téve forraljuk össze, majd gyakran kevergetve pár percig bugyogva főzzük. Szedjük jól kimosot, száraz kicsi üvegekbe. Zárjuk le, majd állítsuk kis időre fejtetőre a lekvárokat. Dunsztolni nem kell, ha kihülnek, akkor mehetnek is a spájz polcára. Felbontás után természetesen érdemes hűtőben tartani. Még talán annyi, hogy nem fog évekig elállni, kb. fél év múlva elkezd kesernyésedni. de addig élvezhetjük a kellemesen édes-fanyar fűszeres lekvárunkat.


Első próbálkozásom volt a naranccsal ez a lekvárfőzés. Meg is lepődtem, amikor zselésítőt keresve az egyik nagyáruház polcán ráakadtam a kifejezetten narancslekvár készítéséhez használható porra. Ám ha valaki nem tudja beszerezni, az bátran próbálkozhat a 3:1-ben zselésítővel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése