2019. január 23., szerda

Rakott savanyúkáposzta

Hozzávalók:
80 dkg savanyúkáposzta
15 dkg rizs
50 dkg darálthús
2 tk. fűszerpaprika
1 fej hagyma
1/2 paprika
1 db kicsi paradicsom
(télen ezek helyett egy kanálnyi üveges lecsó, vagy el is maradhat)
olaj
őrölt bors
ételízesítő
3 dl tejföl
Elkészítés:
A rizst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd olajon fehéredésig megfuttatjuk, vigyázva, hogy a szemek nehogy megégjenek. Felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, megszórjuk ételízesítővel, majd lefedve készre pároljuk. Nem sok idő, figyeljünk rá! Közben megtisztítjuk és felkockázzuk a hagymát, és készítünk egy pörköltalapot, benne a paprikával, paradicsommal, vagy éppen lecsóval. Ezen megpároljuk a darálthúst. Víz nem kell alá, enged majd eleget a hús. A káposztát ha nagyon savanyú, érdemes egyszer átmosni, jól lecsepegetni és kicsit összevágni. Ha elkészült a pörkölt és a rizs is, akkor jöhet a rétegezés. Egy sütőtál alját vékonyan kikenjük olajjal, majd a káposzta egyharmad részét elterítjük benne. (nekem egy kb. 20x30-as sütőtálba került) Erre kanalazzuk a rizs felét, amit beterítünk a daráltsússal. A tejfölt alaposan kikeverjük őrölt borssal és ételízesítővel vagy sóval. Ebből teszünk a darálthúsra egy adagot, majd jöhet a káposzta második harmada, aztán a maradék rizs, és ami a káposztából megmaradt. Bevonjuk bőven tejföllel, majd kb. 20-30 percre betoljuk a sütőbe.


Sokat gondolkodtam, hogy a káposztát előfőzzem-e. Aztán úgy döntöttem, hogy nem teszem, és felesleges is lett volna, mert ennyi idő alatt pont jó állagúra puhult.

1 megjegyzés: