2019. április 13., szombat

Gombakrémleves

Hozzávalók:
30 dkg csiperkegomba
1 kis fej hagyma
1 közepes szem burgonya
őrölt bors
delikát
3 ek. étolaj
1 dl főzőtejszín
1 teáskanál étkezési keményítő
kakukkfű ízlés szerint (óvatosan vele, ne vigye el az étel ízét)
1 liter alaplé (lehet megmaradt húsleves, vagy kockából is)
Elkészítés:
A gombákat megtörölöm, én nem szoktam tisztítani. Három nagyobb fejet félreteszek, a többit összevágom. A hagymát appróra kockázom, és az olajon megfuttatom. A kicsi kockákra vagdalt krumplit a szeletelt gombával együtt ráteszem. Megszórom őrölt borssal, delikáttal, morzsolt kakukkfűvel. Öntök rá egy kevés vizet, és hagyom megpárolódni. Közben a maradék gombát vékony szeletekre vágom, és pici olajon egy serpenyőben ropogósra pirítom. Ha elkészült félreteszem, majd tálaláskor lesz szükségem rá. Amikor már puha a krumpli és a gomba, leveszem a tűzről és egy kicsit hagyom hűlni, majd botmixerrel vagy turmixban simára dolgozom. Visszateszem a gázra, felöntöm az alaplével, s míg összemelegedik, a tejszínben elkeverem a keményítőt. Hőkiegyenlítem egy kanálnyi levessel, majd az egészet a lábosba öntöm. Átkeverem, s ha elnyerte a kellő sűrűséget, elkészült. Nincs más hátra, mint még egy pici kakukkfüvet szórni rá, tányérokba szedni és elosztani rajta a ropogós gombaszeleteket.

Mivel egy szem krumpli is fő a levesben, ezért aki nem akarja tejszínnel és keményítővel dúsítani a levest, az a turmixolás után csak annyi alaplevet öntsön rá, hogy a kellő sűrűség megmaradjon, jól kanalazható legyen az étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése