2019. május 4., szombat

Kakukkfüves-almás nyúl

Hozzávalók:
1 db konyhakész nyúl
2-3 ág kakukkfű (lehet morzsolt szárított is)
2 db nagy alma
1 szelet nyers sonka vagy kolozsvári szalonna
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
2 ek. finomliszt
2 tk. fűszerpaprika
0,5 dl olaj
Elkészítés:
A nyulat feldaraboljuk, megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges vizet, majd besózzuk. Míg kicsit pihen, addig a lisztben elkeverjük a fűszerpaprikát, őrölt borsot, zúzott fokhagymát. Egy sütőtálat kiolajozunk, és a fűszeres lisztbe alaposan megforgatott nyúldarabokat belesorakoztatjuk. Közé dugdossul a cikkekre vágott hagymát és szalonnát. Ha a kakukkfű friss ág, akkor azt is, ha morzsolt, akkor egyenletesen elszórjuk a nyúl tetején. Pici vízzel is megkínáljuk, majd alufóliával lefedve betoljuk a sütőbe. Közepesnél kicsit lentebb vesszük a lángot, és így sütjük egy jó 40-45 percet. Közben megmossuk és darabokra vágjuk az almákat, magházukat eltávolítjuk. Ha a villa már belemegy a combba, akkor a fóliát félre is tehetjük, nincs rá szükség. Az almákat elrendezzük a nyúlhús tetején,meglocsoljuk a keletkezett szafttal,  és visszatoljuk a sütőbe egy jó húsz percre. Mire teljesen átsül a hús, megpuhul az alma is, ízét megosztva a nyúllal.


Szeretjük a nyúlhúst, és ma már szerencsére vannak olyan jó tenyésztől, akiktől konyhakész állapotban, elfogadható áron lehet beszerezni ezt a nagyszerű fehérjeforrást. Húsa könnyű, a gyengébb gyomrúak számára is jól emészthető, íze pedig leginkább a csirkemellre emlékeztet. Érdemes félretenni a tapsikról magunkban hurcolt képet, és megkóstolni valamilyen nyúlhúsból jól elkészített ételt.
Tálaláskor a kiszedett húsdarabokra rendeztem a szalonnát, és a hagymát, mellépakoltam az almát és némi friss rukkolát. Krumplipürével, rizzsel, hajdinával egyaránt fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése