2019. szeptember 18., szerda

Grízestészta házi baracklekvárral

Hozzávalók:
25 dkg szélesmetélt
15 dkg búzadara
2,5 dl víz
2 ek. olaj
1 csipet só + a tészta kifőzéséhez
+ házi baracklekvár (mert azzal a legfinomabb :-) )
Elkészítés:
Egy lábosba vizet teszek fel főni, ha forr, akkor sót szórok bele, majd mehet a tészta is. A szokásos módon kifőzöm, leszűröm, és egy tálban letakarva félreteszem. Egy másik edénybe felteszem melegedni az olajat. Nem kell, hogy forró legyen, csak éppen melegedjen. Beleszórom a darát, és folyamatosan kevergetve megpirítom. Ha szép szine van már, akkor félrehúzom a tűzről, várok 1-2 percet, és ráöntöm a vizet. Ekkor jöhet bele a csipetnyi só is. Jól elkeverem, majd visszateszem a tűzre, és tovább kevergetem, míg a vizet el nem fövi. Ez csap pár perc, és már le is lehet zárni alatta a lángot, lefedjük és egy jó tíz percet állni hagyjuk. Utána már nincs más tennivalónk, mint egy villával átkeverjük, fellazítjuk a szemeket, és összekeverjük a kifőzött szélesmetélttel. Lekvárt mindenki magának tesz rá ízlés szerint a tányérján.


Nagyon egyszerű étel, mégis el lehet rontani. Nem mindegy, mennyi vizet öntünk a darára, mennyi ideig pároljuk, stb. De végre sikerült egy olyan leírást találnom- na ebből ki is derült, hogy nem az én okos kis fejemből pattant ki, de a forrást nem tudom- ami alapján tökéletes grízestésztát lehet készíteni. Köszönet érte! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése