2019. szeptember 23., hétfő

Szilvalekváros bukta

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt átszitálva
3 dl tej
0,5 dl olaj
3 ek. cukor
1 kk.só
1 cs. szárított élesztő
1 db tojás (+ 1 db a kenéshez)
+ 1 üveg finom házi szilvalekvár
Elkészítés:
Mint már oly sokszor, most is a kenyérsütő volt segítségemre, hogy a tésztaalapot összeállíthassam. Először a tejet és az olajat, majd a felvert tojást öntöttem bele a tartályba.  Aztán a szitált lisztet, a cukrot, a sót, végül a tetejére szórtam a tasakos élesztőt. Dagasztó programon szép simára kidolgozott lett a tésztám, amit utána áttettem egy enyhén kilisztezett tálba, konyharuhával letakartam, és a mikróba tettem (nem kapcsoltam be :-) ) ahol az egyenletes hőmérsékleten egy óra alatt gyönyörűen a duplájára nőtt. Ezután lisztezett munkafelületen kicsit átdolgoztam, majd kb. fél centi vastagra nyújtottam, és 8x8 cm-es négyzetekre vágtam. Minden négyzetre tettem egy kanálnyi sűrű szilvalekvárt. Feltekertem, és a margarinnal kikent tepsibe sorakoztattam a buktáimat. Fél órát letakarva pihentek, ez idő alatt szépen megnőttek, kicsit össze is értek, de ez nem baj! Lekentem őket felvert tojással, és az előmelegített sütőben jó fél órát sütöttem. Utána kiszedtem egyenként a buktákat, s miután kicsit meghűltek, megszórtam őket a porcukorral.


A férjem nagyon szereti a kelt tésztákat, közülük is talán a bukta a kedvence. Mivel találtam a polcon még egy üveg házi jó sűrűre főzött keményebb 2015-ös szilvalekvárt, így nem volt kérdés, hogy a mai palócleves mellé meglepem a drágámat ezzel a finomsággal. Sikere volt! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése