2019. szeptember 13., péntek

Párizsi csirkemell

Hozzávalók:
2 nagy egész csirkemellfilé
2 db tojás
3 ek. liszt
1 dl tej
csipet őrölt fehérbors
ízlés szerint só
+ olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csirkemell filéket egyesével vágódeszkára tesszük, először kettévágjuk, majd óvatosan szétnyitjuk. Azaz függőlegesen bevágjuk - de nem el- hogy szétnyitva egy jó nagy szeletet kapjunk. Ha elkészültünk, akkor összesen négy jókora hússzletnek kell előttünk lennie. Besózzuk kicsit mindkét oldalukat, és félre tesszük, míg kikeverjük a bundának valót. Ehhez egy tálba beleütjük a két tojást, sózzuk és borsozzuk, majd felverjük habverővel kicsit. Ha már szép egyneműek a tojások, akkor belekanalazzuk a lisztet és a tejet, majd alaposan elkeverjük. A tejet ne öntsük mind egyszerre bele, elképzelhető, hogy kevesebb is elég lesz mint egy deci, ez függ a tojások nagyságától is. A lényeg, hogy egy sűrű tejfölre emlékeztető masszát kapjunk, ami nem folyik túlzottan, de még jól bele lehet mártogatni a szeleteket. Egy serpenyőbe öntsünk olajat, melegítsük fel, majd egyesével mártsuk meg a bundafürdőben a csirkemell szeleteket, és tegyük az olajba. Közepes lángon süssük, hogy ne csak a külső része süljön át, hanem a hús is megpuhulhasson. Szerencsére azért a csirkemellnek nem kell túl sok idő. Ha mindkét oldala szép piros, akkor szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitathassuk róla. És már lehet is tálalni. Gyakorlatilag bármilyen köret jól illik hozzá.


Nálunk a csirkemell még mindig első számú sláger a fiamnál, bár már nem kifejezetten gyerek. :-) Éppen ezért mindig megpróbálkozok valami újítással, hogy ne csak a natúr vagy a sima rántott változat kerüljön a tányérjára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése