2019. szeptember 12., csütörtök

Lecsós sertéslapocka

Hozzávaéók:
6 szelet lapocka (lehet comb is, de a lapocka talán nem olyan száraz)
1 nagyobb fej hagyma
4 db paprika
3 db paradicsom
1 tk. szárított majoranna

őrölt feketebors
2-3 ek. olaj
2-3 ek. finomliszt
1 csapott ek. fűszerpaprika
Elkészítés:
Az egész főzésben az a legjobb, hogy bár kicsit összetettnek tűnik a dolog, a kivitelezéshez csak egy lefedhető serpenyő és egy tányér kell, így nincs túl sok mosogatnivaló. :-)
Azzal kezdjük, hogy a hússzeleteket kicsit kiverjük, majd mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. A serpenyőben olajat melegítünk, és ha már kellő hőmérsékletű, akkor a húsokat lisztbe mártjuk, jól lerázzuk a felesleget, majd beletesszük a serpenyőbe, és pár perc alatt mindkét oldalukat elősütjük, hogy a továbbiakban az ízek bent maradjanak.  Én egyszerre csak három szeletet sütöttem mert ekkor még elég nagyok voltak a darabok, a végén már mind a hat belefért egyszerre. :-)
A megsült lapockaszeleteket tányérra szedjük, és a forró szaftos olajdba az időközben összvágott hagymát beleszórjuk. Kicsit átpirítjuk, majd elrendezzük rajta a húsokat, kevés vizet öntünk alá, megszórjuk a majorannával, majd lefedve kis lángon puhára pároljuk. Ez kb. húsz perc, persze attól is függ, milyen vastagok a hússzeletek. Közbe van időnk arra, hogy a paprikát és a pardicsomot megmossuk és felvágjuk. Amikor a lapocka már puha, ismét kiszedjük a tányérra, és a hagymaágyon-ami idő közben a hústól és az azon lévő kevés liszttől jó kis szaftos lett- elkészítjük a lecsót. Sórjuk meg a fűszerpaprikával, és ilyenkor elbír még kóstolás után biztosan egy kis sót és borsot. Ha a lecsó is elkészült, akkor nincs más dolgunk, mint tálalni. Én nokedlit készítettem a fogáshoz. Mellé szedtem egy adag lecsót, majd rátettem két szelet húst. Nagyon finom ebéd kerekedett belőle!

Amikor az ember minden nap főz, bizony szükség van a fantáziára. Mert ha a család férfi tagjait kérdezem, nekik állításuk szerint mindegy mit kapnak, -ami persze nem teljesen igaz- így magamnak kell leleményesnek lennem :-) Így született ez a mai ebéd is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése