Hozzávalók:
1 nagyobb fej fokhagyma, vagy 6-7 szép gerezd ha kisebb
1 közepes fej hagyma
5 dkg bacon
2 dl főzőtejszín
3 dl alaplé (lehet kockából is)
2 dl fehérbor
őrölt bors
1 csapott ek. keményítő (annak, aki kicsit sűrűbbre szeretné csinálni, de el is hagyható)
+ kevés reszelt sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
A szalonnát egy serpenyőben megpirítottam. A kisült zsírt átönttem egy lábosba. A fokhagymát és a hagymát megtisztítottam és apróra vagdaltam. Pontosabban betettem a késes aprítóba, és nem pépesre, de egészen apróra zúztam. Ezt aztán belekanalaztam a lábosba a szalonnazsírra, és kevergete kicsit megpirítottam. Majd felöntöttem az alaplével és a borral. Borsoztam, és lefedve hagytam pár percet főni. Nem kell neki sok idő, hiszen nincsenek nagy darabok benne. Majd levettem a tűzről, és botmixerrel teljesen simára dolgoztam. Visszatettem a gázra és felöntöttem a tejszínnel, amibe előzőleg egy habverővel belekevertem a keményítőt. Néhány percet főztem még, aztán elzártam alatta a gázt. Tálaláskor a tányérba szedett leves tetejét megszórtam reszelt sajttal és a serpenyőben félretett pirított baconnal.
Ebben a megfázásos, felemás őszi időben bizony bármilyen immunerősítő jól jön. A hagyma és a fokhagyma pedig pont az a némi gyógyszer, ami a legjobb orvossága a meghűléses, köhögős bajoknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése