Üdvözöllek!

Örülök, hogy benéztél hozzám!
Most egy olyan blogba léptél, ahol egy egyszerű konyha mindennapi ételeit kínálom neked. Olyan leveseket, főételeket és desszerteket, melyeket könnyen elkészíthetsz a hétköznapokon, vagy ünnepi alkalmakkor egyaránt. Nem mestermunkák ezek, s bár a receptek zömét én találom ki, azért vannak köztük ellesett leírások is. De amit itt találsz, azt az ételt bátran elkészítheted, mert csak úgy kerülnek a blogomba, hogy én már megfőztem, megsütöttem, és természetesen lefotóztam őket. Mivel elég sok munkám fekszik a blog írásában, a receptek megalkotásában, fotózásában, arra kérlek, hogyha "viszel" tőlem valamit, és valahol megjeleníted, tüntesd fel, hogy ebből a blogból való. Köszönöm!!

Ha tetszik amit látsz nálam, akkor mielőbb visszavárlak!

2019. október 19., szombat

Házi fehérkenyérHozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dl melegvíz
0,5 dl olaj
3 dkg élesztő
2 tk. cukor
2 tk. só
Elkészítés:
A feladat az, hogy ezekből a hozzávalókból egy jól kidolgozott tésztát készítsünk. Én ezt úgy oldom meg, hogy a hozzávalókat szép sorba a kenyérsütő üstjébe pakolom (nedvesek alulra, rá  a többi) és a dagasztó programon elindítom. Jó 20 perc alatt tökéletes tésztát varázsol, amit aztán egy olajjal vékonyan kikent tálba átteszek, letakarom, és beteszem a mikróba, ahol a zárt egyenletesen meleg térben egy óra alatt duplájára kel. (persze a mikrót nem kapcsolom be :-) )
Utána enyhén lisztezett munkafelületen ellapogatom a tésztagombócot, és megformálom. Van egy fedeles jénaim, amit ilyenkor fordítva használok. A teteje lesz az alja, az alja pedig a fedő. Így a felnövő kenyérnek an elég helye, nem lapul le a teteje. Szóval az eredeti tetőt kikenem pici olajjal, maj a megformázott kenyeret beleteszem. Letakrom egy konyharuhával, és hagyom még kb. húsz percig újra megkelni. Közben bemelegítem a sütőt. Mivel nekem régi tipusú a masinám, így egy edénykébe vizet teszek a sütő aljába, hogy gőz keletkezzen, mert az jót tesz a kenyérnek. Az újra kelt kenyeret éles késel bevagdaom, majd a jénai másik részét, ami most a fedő lesz kiöblítem vízzel, és úgy nedvesen ráborítom. Mehet a sütőben, ahol közepesnél kicsit erősebb lángon sütöm kb. 40 percig. Utána óvatosan leveszem a tetőt, és még egy kicsit visszatolom a vízzel megfröcskölt kenyeremet, hogy szép pirosra süljön. Ha készen van, rácsra teszem hűlni, de még melegen megkenem vízzel, hogy szép kérget kapjon.A recept eredeti változatáért köszönet Nassoldának!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése