2019. december 19., csütörtök

Mogyorós linzer

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
1/2 cs. sütőpor
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 db tojás sárgája
20 dkg margarin
csipet só
tetejére:
a tojás fehérje
5 dkg durvára darált mogyoró
2 tk cukor
Elkészítés:
Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sütőport. Hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot valamint a sót.  Ezekkel is összekeverjük, majd a belekockázott margarint két kezünkkel szépen elmorzsolgatjuk benne. Ha már jó morzsalékos, akkor a tojássárgáját is belecsorgatva összedolgozzuk a tésztát. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük pihenni. Közben megtisztítjuk a mogyorót. Ha nincs törökmogyorónk, sótlan földimogyit is használhatunk. Durvára daráljuk vagy vagdaljuk, és belekeverünk két teáskanál cukrot.
A pihentetett linzertésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra. Tetszőleges formákat szúrunk belőle és sütőpapíros tepsire pakoljuk. A tetejüket lekenjük a tojásfehérjével, és mindegyikre egy-egy csipet cukros mogyorót szórunk. Előmelegített sütőben halvány sárgára sütjük, vigyázva, nehogy megégjen.


Mindig dilema, milyen sütemények készüljenek az ünnepre. Mi nem vagyunk odáig a habos csodákért, inkább az ilyen bekapkodós kis falatokat szeretjük. Így most egy linzeralapot állítottam össze, amit kicsit megbolondítottam a tetejére szór cukros mogyoróval. Finom omlós keksz lett belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése