2019. december 1., vasárnap

Són sült csirke sütőtökös krumplipürével

Hozzávalók:
3 egész csirkecomb (forgójánál elvágjuk)
1 kg durva szemcsés asztali só
50 dkg krumpli
25 dkg sütőtök megsütve
1,5 dl tej
1 ek vaj (vagy margarin)

ízlés szerint szerecsendió
Elkészítés:
A csirkével semmi különösebb tennivalónk nincs, mint hogy a sót beleszórjuk egy tepsibe, és  a húsdarabokat bőrös részükkel felfelé rápakoljuk. Közepes lángú sütőbe toljuk, és hagyjuk szépen sülni mindaddig, míg a bőre ropogós, amolyan pergmentszerű nem lesz. (nem kell megijedni, ez a sótól van)Kb. másfél órát vesz igénybe, így jól átsül a hús is. De mivel sütőfüggő mint minden más, érdemes egy óra leteltével ránézni.
Közben bőven van időnk, hogy megtiszttítsuk a krumplit, és a szokásos módon sós vízben feltegyük főni. Míg fő, addig az előzőleg már megsütött tököt turmixban szép simára dolgozzuk, vagy botmixerrel pépesítjük. Ha a krumpli elég puha, akkor leszűrjük, és rátéve a margarint vagy vajat, krumplitörővel megtörjük. A tejet jól megmelegítjük, az is ráöntjük, és hozzáadjuk a sütőtök pépet, valamint némi frisen reszelt szerecsendiót. Egy fakanál segítségével "habosra" kavarjuk. A közben elkészült csirkecombokat egy villa segítségével a sóágyról leszedjük, tálra tesszük. Lehet tálalni!


A mai ebédhez adott volt az ötlet, hogy són sült csirkét készítek. Nagyon szeretjük, és el kell most is mondanom, hogy a hiedelemmel ellentétben egyáltalán nem lesz sós a hús, pont a megfelelő mértékben kapja meg az ízesítést. Kb. 25 éve sütöm, elég rendszeresen, bátran mondhatom, van tapasztalatom. Van aki sóba bugyolálja az egész csirkét és úgy süti, én rendszerint daraboltan teszem a sóágyra a húsokat, és nem borítom be a tetejét.
A köret kicsit másképpen alakult mint első nekifutásra gondoltam. Sima "habos" krumplipürét szerettem volna készíteni, de tegnap este olyan ízetlen tököt sütöttünk, hogy úgy megenni nem lehetett. Arra viszont jó volt, hogy beízesítve és a krumplival társítva köret legyen belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése