2020. január 17., péntek

Káposztás bableves 2. (rántással)



Hozzávalók:
35 dkg gyorsan fövő tarkabab (Fürj nevűt használok)
40 dkg savanyúkáposzta
30-40 dkg füstölthús
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 db babérlevél

Rántáshoz:
2 ek finomliszt
3 ek. olaj
2 tk. fűszerpaprika
+ 2 nagy ek. tejföl
pár csepp almaecet
Elkészítés:
A babot beáztatom, de szrecsére ez olyan fajta, hogy 2-3 óra elég is neki. Köben a füstölthúst felteszem a babérlevéllel, hagymával, fokhagymával főni. Amikor jó félig megpuhult, akkor tányérra szedem, és kicsit hagyom hűlni. A babról viszont leöntöm az áztatóvizet, és a lábosba teszem, amiben addig a hús főtt. A füstölt húst leszedem a csontról, felkockázom, és amikor félig megpuhult  a bab, akkor a közben kicsit összevagdalt káposztával együtt a lábosba rakom. Persze a káposztát érdemes megkóstolni, és ha nagyon savanyú, akkor egyszer átmosni kicsit. Nekem ez most olyan nagyon finom volt, hogy nem kellett az öblítés.  A vizet kipótolom a lábosban annyival, hogy jó kis sűrű leves legyen belőle. Ha felfő, akkor megkóstolom, ízlés szerint sózom még ha kell. Hagyom csendesen készre főni. Amikor már a bab és a káposzta is puha, akkor egy kis lábosba belekanalazom a lisztet és az olajat. Fakanállal simára keverem, majd kis lángon zsemleszínűre pirítom. Levéve a gázról megszórom a fűszerpaprikával, felöntöm egy korty vízzel és csomómentesre kavarom, majd a levesbe csorgatom. Míg kicsit összefő, addig a rántás helyére tejfölt kanalazok, egy kis forró lével eldolgozom, és azt is a levesbe öntöm. Kavargatom, míg fő egyet, majd elzárom alatta a gázt. Megkóstolom, ha kell, akkor pici almaecetet csorgatok még bele. Friss kenyérrel az igazi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése