2020. január 2., csütörtök

Lencsegulyás

Hozzávalók:
20 dkg lencse
30 dkg malachús
2 sál sárgarépa
1 szál gyökér
1 kisebb darab zeller
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csík zöldpaprika
1/2 paradicsom
1-2 babérlevél
olaj
őrölt bors
fűszerpaprika
ételízesítő/só
+ 1 db tojás és annyi finomliszt, amit felvesz nokedlinek
Elkészítés:
A lencsét érdemes 2-3 órára beáztatni. A hagymát kisebb kockákra vágjuk, és 2-3 ek. olajon megfuttatjuk. Rátesszük az időközben felkockázott malachúst (ha nincs, lehet disznó is, vagy bármi más)és fehéredésig pirítjuk. Ekkor rádobjuk a paradicsomot, paprikát, fokhagymát, és a karikázott zöldségeket, valamint a kockára vágott zellert. Kicsit együtt pirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük, és megszórjuk a fűszerpaprikával. Mehet rá az őrölt borsból és ételítesítőből/sóból ízlés szerint, a babérlevél, aztán lefedjük, és hagyjuk csendesen főni. Amikor a hús már félig megpuhult, akkor hozzátesszük a lecsepegtetett lencsét. A lencse aránylag könnyen megpuhul, ha be áztatjuk előre. Ha már puha minden, akkor a tojást villával felverjük, megsózzuk és belefolgozunk annyi lisztet, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezt aztán szaggatóval, vagy csak a tálból kanállal a levesbe szaggatjuk. Pár perc alatt megfő, és készen is van a levesünk.


Nálunk mindenki szereti a lencsét, így nem csak a szilveszteri babona teszi az asztalunkra. Év közben is rendszeresen készül saláta, főzelék, vagy többféle leves belőle. Most a legújabb ez a lencsegulyás, ami nagyon finomra sikeredett, nem is bántuk, hogy még másnapra is maradt belőle.

1 megjegyzés:

  1. Elkészült a lencsegulyás, kóstolgatva úgy tűnik finom lett, délben jönnek az éhezők és belakmározzák, köszi Timi

    VálaszTörlés