2020. február 12., szerda

Szaftos csirkemáj

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
2 nagyobb fej hagyma
2 ek. sertészsir
2 tk.  őrölt majoranna
2 tl. fűszerpaprika
só és frissen őrölt bors ízlés szerint
1 tk. paprikakrém
Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, félbe, majd szálasra vágjuk. A zsírt lábosba téve felmelegítjük, majd rátesszük a hagymaszeleteket. Miután jól átforgatjuk, érdemes megszórni kevés sóval, és lefedni, hogy ne csak piruljon, de kicsit párolódjon is. A máj ugyanis elég hamar elkészül, és nem túl jó, ha a hagyma nyersen roppan a fogunk alatt. Ha már jó a hagymánk, akkor rátesszük az időközben félbe vágott szép csirkemájakat. Ha esetleg szív is került hozzá, akkor azt vágjuk le róla, jó lesz majd egy húslevesbe. Forgassuk alaposan, de óvatoan át, hogy a máj kis kérget kapjon. Utána szórjuk meg a majorannával, borssal,  fűszerpaprikával, és tegyük rá a paprikakrémet is. Ha jól elkeveredett minden, akkor öntsünk rá egy deciny vizet, és tegyünk rá fedőt tíz percre. Gyorsan készülő étel, érdemes figyelni rá. Ha a fedőt levéve egy májat kiveszünk, és azt simán el tudjuk vágni a fakanállal, nem véres belülről, akkor meg lehet sózni, (óvatosan, mert picit a hagyma is kapott az elején, és a paprikakrém is sós) és kicsit emelni a lángon, hogy a szaftja besűrűsödjön. Leginkább sós vízben főtt krumpli illik szerintem hozzá.

Van aki lesüti teljesen a zsírjára a májat, ha hagymásan készíti. Én viszont szaftosan főzöm, mert kifejezetten szeretem amikor a krumpligerezdeket bele tudom villával törni a finom szaftba. Gyorsan készülő ebéd, a lényeg, hogy a máj szép friss legyen hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése