2020. március 11., szerda

Rozsvekni

Hozzávalók:
45 dkg teljes kiörlésű rozsliszt
20 dkg öregtészta
5 dkg aprómag keverék
4-4,5 dl víz
2 ek. olaj
2 tk só
Elkésztíés:
Bevallom, hogy ez az első olyan sütésem, ami ilyen igazi rozskenyeret eredményez. Még az öregtészta sem lazított rajta sokat, de sikerült végül alaposan kézzel kidolgoznom. (most tapasztaltam, mire mondták az öregek, hogy akkor jó a dagasztás, ha csepeg az eresz :-) ) Jó másfél órás kelés után egyszer hajtogattam át, majd 40 perc új pihenő után ketté vettem a tésztamennyiséget (lehetett volna három felé is)és vekniket formáztam belőlük. Jó volt dolgozni a tésztával, így csak sütőpapíros sütőlapra tettem őket, újabb  bő egy órát pihenni, újra kelni. Utána bevágtam, lespricceltem vízzel és megszórtam kevés zabpehellyel, amit tenyérrel kicsit rá is lapogattam. Előmelegített sütőbe tettem őket, ahol kb. 30-35 percet töltöttek.

Nekem kedvencem lett ez a rozskenyér, ami még három nap múlva is finom. A fiúk nem igazán eszik, de sebaj, több marad nekem :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése