Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
10 dkg rozsliszt
1,5 dl langyos víz
1 dl tej
2 ek. olaj
2,5 dkg élesztő
2 csapott tk. só
csipet cukor
Elkészítés:
Gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint a sima fehérlisztes szendvicskenyér. Azzal a különbséggel, hogy elvettem 10 dkg-ot a finomlisztből, és azt rozzsal pótoltam. Természetesen most is a kenyérsütő pultra tételével kezdtem a munkálatokat. Először belemértem a vizet, a tejet és az olajat. Erre kanalaztam az átszitált liszteket, egyik sarokba a sót, cukrot, közepére pedig elmorzsoltam az élesztőt. Dagasztás programon szépen kidolgozott lett a tészta, amit kis cipóvá igazítottam és egy kiolajozott tálba tettem. Letakarva 40 percet kelt. Utána enyhén lisztezett munkalapon henger alakuvá formáztam, és átemeltem egy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába. (Kb. 10x20 cm)
Hagytam letakarva pihenni 30 percig. Közben előmelegítettem a sütőt. Vízzel megpermeteztem a tésztát és betoltam a sütőbe. Mielőtt bezártam az ajtót, oda is bespricceltem egy kis vizet, had legyen gőz, jót tesz a kenyérnek. 40 percig sütöttem, majd rácsra téve hagytam kihűlni.
Az eredeti receptért ezer köszönet a Tetovált lánynak!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése