Hozzávalók: (ehhez az adaghoz, amiből 35 dkg sajt lett)
3 liter házi tej
2 ek. 10%-os ecet
ízlés szerint só
1 ek apróra vágott snidling
1 tk. apróra vágott friss majoranna
1 ek. szárított-őrölt chili
Elkészítés:
A tejet egy hideg vízzel kiöblített lábosban feltesszüka gázra, és nem nyúlunk hozzá, hagyjuk melegedni. Amikor forrni kezd, akkor óvatosan belecsorgatjuk az ecetet, átkeverjük, és elzárjuk alatta a gázt. Hagyjuk kicsit pihenni, míg az ecet kicsapja a tejsavót. Látni fogjuk, hiszen a tej darabos lesz, a savó pedig sárgásan kiválik. Eljött a pillanat, hogy tovább lépjünk. Én a mosogatóba szoktam betenni egy műanyag tálkát, amire ráillesztem az apró lyukú szűrőmet. Ebbe merőkanállal beleszedem a darabos sajtalapot. Hagyom lecsepegni, majd mielőtt még összeállna, ízlés szerint sózom, és ízesítem. Most ketté vettem az alapot, a felébe a majoranna és a snidling került, a maradékba pedig a chili. Utána kis sajtkosárkákba kanalaztam a masszát, és alaposan lenyomkodtam. Mivel ez kis mennyiség, így nem kellett külön lesúlyozni. Csak rácsra tettem, és hagytam, hogy még egy óra alatt a felesleges nedvesség kicsepegjen belőle. Utána kiborítottam a formából, és tányérra téve betettem a hűtőbe. Pár óra múlva már tökéletesen vágható sajtok lettek.
Nem saját ötletem az elkészítés menete. De nem nevezek meg külön blogot, mert nagyon sok helyen olvastam már a sajtkészítésnek erről a módjáról. Ha valakit megemlítenék, akkor az Detty lenne, akinek a kezei alatt az első próbálkozásaimat megejtettem, s aki elhitette velem, nem ördöngős dolog ez sem :-) Köszönöm!
Ha nincs sajtos kosárkátok, akkor ezen is könnyen lehet segíteni. Én egy tejfölös vedret vágtam körbe, majd egy felforrósított szeggel lukakat ütöttem bele, hogy legyen hol kicsepegnie a savónak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése