2020. július 27., hétfő

Töltött cukkini mártással

Hozzávalók:
2 db közepesnél picit nagyobb cukkini
30 dkg csirkemell
2 db paradicsom
1 fej kisebb hagyma
1 cs. friss kapor
1 nagy poharas tejföl
2 ek. étkezési keményítő
2 db tojás
1 tk. fűszerpaprika
frissen őrölt bors, só és delikát ízlés szerint
olaj
1 kk. almaecet
Elkészítés:
A cukkinit megmostam, megtöröltem, de nem hámoztam meg. Kb. két ujjnyivastag karikákat vágtam belőlük, de csak onnan, ahol már a középrésze, tehát vastagja kezdődik. Én a két cukkiniből nyolc karikát vágtam tölteni. A közepükre lukat vágtam, pontosabban egy fánkszaggatóval kiszúrtam onnan a magos részt. Ez lett a töltelék fészke. Egy vékonyan kiolajozott tepsire sorakoztattam őket. A töltelékhez a hagymát, a csirkemellet, egy paradicsomot és két karika cukkinit apróra vágtam. Egy serpenyőbe két kanál olajat melegítettem, és beleszórtam mindent. Delikáttal és borssal fűszeretem, és addig sütöttem, míg a csirkemell szinte teljesen átpuhult. Felvertem kicsit a két tojást, ráöntöttem, majd két nagy kanál tejfölt is hozzátettem és selymesre összefőztem. Vágtam rá kevés kaprot, majd a cukkini karikákba halmoztam. Tetejükre egy-egy karika paradicsomot tettem, és megkentem egy-egy kiskanálnyi tejföllel. Előmelegített sütőben lefedve sütöttem 40 percet, majd takarás nélkül még addig, míg a cukkini jó háromnegyed részig megpuhult, Nem szeretem teljesen puhán, jó, ha van mit harapni rajta.
Míg sült, addig elkészítettem a mártást, ami tulajdonképpen nem más, mint egy cukkini főzelék. A maradék cukkinit legyalultam, picit besóztam, és állni hagytam, míg a hagymát apróra kockáztam, és olajon elkészítettem egy pörköltalapot fűszerpaprikával megszórva. Utána kinyomkodtam a cukkinit, rátettem az alapra, megszórtam a maradék kaporral, és tettem rá annyi vizet, ami éppen csak ellepte. Amikor jó ressre főtt a cukkini, akkor a tejfölben elkevertem csomómentesre a keményítőt (lehet lisztet is) és behabaram vele a főzeléket. Végül pici almaecetet csorgattam bele.
Tálaláskor a tényérba mertem egy nagy merőkanál főzeléket, és ráültettem egy töltött karikát.


Szezon van, s ilyenkor bizony elég sokszor készítek cukkiniből valami finomat. Most is kaptunk két szép darabot, így nem volt kérdés hogy ma ezekből készül az ebéd. A töltött verzióval nem lehet mellényúlni, csak a képzelet és az ízlésünk szab határokat annak, mi kerüljön a cukkini karikákba, vagy csónakokba. A főzelék is jól szerepelt mártásként, a maradékot pedig holnap délben én majd vígan bekanalazom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése