Hozzávalók:
1 fej lapos káposzta
80 dkg darálthús
20 dkg rizs
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 l paradicsomlé
1 csík füstölt szalonna
1 szál kolbász( ez opcionális)
só, őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
A főzés ebben az esetben a káposztalevelek előkészítésével, abálásával kezdődik. Egy nagy lábosban vizet teszek fel főni. Míg gyöngyözni kezd, addig a káposztának kivágom ügyesen a torzsáját. A fejet a torzsanyílással lefelé beleteszem a vízbe, és pár percig hagyom, hogy a vastagabb erek megpuhuljanak annyira, hogy a leveleket villával szépen le tudjam fejteni. Hideg vízbe teszem őket, majd egy éles késsel a vastag ereket elvéknyítom. Félre teszem a káposztát, jöhet a töltelék bekeverése. Én legutóbb úgy csinálam, hogy a késes aprítóba beletettem a hagyma- és fokhagyma darabokat, hozzávagdostam a szalonnát, és egy keveset a kolbászból is. Jól eldolgoztam, majd a pépet a húshoz és rizshez tettem. Sóval, borssal ízesítettem. (én paprikát nem szoktam bele tenni, de aki szereti, vagy úgy szokta meg, az ne hagyja ki a jó teáskanálnyi fűszerpaprikát sem) A káposztából megmaradt pici fejet összevagdaltam és egy lábos aljára szórtam. Erre pakoltam rá szép sorban a levélbe ügyesen betöltött keveréket. Ha esetleg marad ki töltelék, aminek már nem jut káposzta, akkor gombócok formájában mehetnek a tetejére. A kolbász vastagabb karikákra vágva a káposzták közé dugdostam. Az egészet felöntöttem a sóval ízesített paradicsomlével. Ha nem elég, pótoljuk annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat. Én közepesnél kisebb lángon kb. 40-45 percig szoktam főzni, majd hagyom a gőzében még puhulni.
A káposztának nálunk mindig nagy sikere van. Szabolcsiasan főzöm, másképpen el sem tudnám képzelni :-) Nem savanyúkáposztába, hanem édesbe töltöm, én így tanultam az anyukámtól, nővéreimtől. Bár anya paradicsomlevet nem öntött rá, én már mindig így készítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése