2020. július 11., szombat

Üde cukkinifőzelék

Hozzávalók:
1 db közepes szabadföldi cukkini
1 kis fej hagyma
2-3 ek olaj
2 tk. fűszerpaprika
1 dl tejföl
1 csapott ek. étkezési keményítő (vagy liszt)
ízlésszerint só
1 kevés almaecet
2 ek. összevagdalt friss kapor
Elkészítés:
A cukkinit meghámozom, kettévágom hosszában és kiszedem a magját. Legyalulom, kicsit besózom és félreteszem. A hagymát megpucolom és egészen apróra vágom. Az olajon megfuttatom, megszórom fűszerpaprikával, felöntöm egy korty vízzel,hogy meg ne égjen. Beleteszem a kinyomkodott cukkinit, megszórom az összevagdalt kapor felével, picit még sózom, és rálöttyintem az almaecetet, valamint egy kevés vizet. Lefedem, megpárolom. Figyelni kell, mert gyorsan megpuhul a zsenge, vékonyra gyalult cukkini, és nem jó, ha pépesre főzzük. Közben a tejfölbe csomómentesre kavarom a keményítőt, hozzámerek a főzelék forró levéből, és behabarom. Már nem szabad percekig főzni, ha keményítőt használunk, csak gyorsan összekeverni. Utána még rászórom a maradék kaprot. Ebben a melegben langyosan, vagy hidegen a legjobb enni.


Ha van egy kis pörköltünk, akkor a főzés még egyszerűbb. Nálunk most csirkepörkölt volt az ebéd, így annak a szaftjából szedtem ki egy kis lábosba, abba tettem bele a gyalult és besózott cukkinit. Isteni finom lett, hiszen a pörkölt szaftja tele van a húsból kifövő ízekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése