2020. augusztus 3., hétfő

Tarhonyáshús

Hozzávalók:
25 dkg tarhonya
50 dkg sertéslapocka
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
2 tk. fűszerpaprika
1 kk. frissen őrölt bors
ételízesítő ízlés szerint
olaj
Elkészítés:
Én mindig két fázisban főzöm ezt az ételt. Külön készül a pörkölt, és külön a tarhonya, majd a végén összekeverem. Először nézzük a pörköltöt, mert annak kell több idő a fövéshez. A húst felkockázom, a hagymát apróra vágom. Egy lábosba kb. 2-3  ek. olajat öntök, erre teszem a hagymát és megdinsztelem. Közben a késes aprítóba beledobom a fokhagymát, a szeletelt paprikát és paradicsomot. Ez a legújabb trükköm, így összezúzva sokkal sűrűbb szaftja lesz a pörköltnek tőle.  Ha a hagyma már üveges, akkor ráteszem a húst, és fehéredésig pirítom, hogy kapjon egy jó kis kérget. Utána rákanalazom az aprító tartalmát, megszórom fűszerpaprikával, ételízesítővel és őrölt borssal. Kevés vizet öntök még rá, jól átkeverem, és közepesnél alacsonyabb lángon fedő alatt megfőzöm. Közben persze néha ránézek, megkeverem, egy fél óra múlva meg is kóstolom a levét, esetleg kell-e még valami fűszer bele. Nem sütöm le teljesen, kell a jó sűrű szaft. A tarhonyát kimérem. Egy másik lábosba olajat teszek, rászórom, és kevergetve szép barnára pirítom, majd felöntöm dupla mennyiségű forró vízzel. Mehet bele egy kis ételízesítő, lefedem, és hagyom, hogy szépen megpuhuljon. Ha elkészült, akkor hozzákanalazom a pörköltöt, nagyon jól átkeverem.  Nem tálalom azonnal, hagyom kicsit pihenni, hogy a tarhonya a pörkölt szaftjából is magába tudja szívni az ízeket. Legfinomabb ilyenkor nyáron kovászos uborkával, vagy uborkasalátával kínálni. Nálunk ma mind a kettő tálkákba került.

A tarhonyát mindenki szereti nálunk. A férjem egy kollégája után szabadon uttörőgombócnak hívja, de lelkesen kanalazza befelé, csak úgy, mint a fiam, akinek ez az étel ellen még soha nem volt kifogása. Én sem bánom ha ez az ebéd, bár bevallom, hogy jómagam inkább házi, mint gépi tarhonyával szeretem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése