2020. szeptember 14., hétfő

Csirkebecsinált leves

Hozzávalók:
3 szép nagy szál sárgarépa
1 szál gyökér
1 db kisebb karalábé, vagy 2-3 szelet ha nagyobb
2 szelet zeller
kevés fehér cérnával összekötött zellerzöld
1 ek. petrezselyemzöld
1 kisebb maréknyi borsó
1 kis fej hagyma
5 db csirkeszárny (más csirkerész is használható, nekem most ez volt itthon)
2 ek. olaj
1 dl tejföl
1 tk. tárkony (szárított volt, persze a friss lenne az igazi)
1 csapott ek. liszt
Só vagy ételízesítő, őrölt bors ízlés szerint
pár csepp citromlé
Elkészítés:
A főzés most is az előkészítéssel kezdődik. A zöldségeket megtisztítom, és kockákra vágom. A csirkeszárnyakat az izületnél ketté vágom. A hagymát nagyon apróra felvágom. Először ezt teszem a lábosba kanalazott olajra. Kicsit megfuttatom, aztán mehet bele a hús, átforgatom, és ráöntöm a zöldségeket, a borsó kivételével. Hagyom kb. öt percig pirulni, közben megkevergetem. Utána megszórom a liszttel, és felöntöm annyi vízzel, hogy majd leves sűrűségű legyen. Mehet bele az ételízesítő vagy só, őrölt bors, az összekötözött  zellerzöld és a tárkony. Lefedem és hagyom puhára főni a zöldségeket és a húst. A szárnyak nem voltak túl nagyok, tudtam, hamar átfőnek. De ha testesebbek, vagy esetleg combot teszünk a becsináltba, akkor érdemes kicst előfőzni, és csak aztán rátenni a zöldségeket. Amikor már majdnem megpuhult minden, akkor beleszórom a borsót is, ennek igazán nem kell sok idő. (Azért én mindig kóstolok a következő lépés előtt.) Míg megfő,kikeverem a tejfölt, merek hozzá egy kis leves, majd kavargatva a levesbe csorgatom. Míg összefő, addig kihalászom a zellerzöldet, megszórom a levest az apróra vagdalt petrezselyemmel, és csepegtetek bele pici friss citromlevet. Készen van, lehet tányérokba szedni. Jó étvágyat hozzá!

Ez az a leves, amit a családom mindig szivesen fogyaszt. Változatosan készíthető, hiszen a zöldségekkel és a húsfélékkel is lehet variálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése