2020. október 7., szerda

Tarhonyás egytál


 Hozzávalók:

40 dkg sertéslapocka felkockázva

1 ujjnyi füstölt szalonna

20 dkg házi tarhonya

2 szem közepes krumpli

1 fej hagyma

1/2 db tv paprika

1 db paradicsom

őrölt fűszerpaprika

2 gerezd duci fokhagyma

őrölt bors és só ízlés szerint

kevés olaj

Elkészítés:

A szalonnát kisebb kockákra vágjuk, és lábosba téve kisütjük. Amikor már jó üveges, akkor rátesszük a húst, majd a hagymát és hagyjuk kicsit sülni, hogy kéreg képződjön a húskockákon. Rádobjuk a vékony lapokra vagdalt fokhagymát, megszórjuk sóval és borssal, majd a fűszerpaprikával. Belevagdaljuk a paprikát és a paradicsomot, majd kevés vizet öntve rá lefedve pároljuk. Közben a krumplit megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, és ha már a hús majdnem puha, hozzátesszük, készre főzzük. Közben egy másik lábosba kevés olajat melegítünk, rászórjuk a házi tarhonyát, kicsit megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel. Megszórjuk sóval vagy ételízesítővel és fedő alatt puhára főzzük. Amikor már csak minimális folyadék van alatta, akkor hozzákeverjük a pörköltöt és jól összemelegítjük. Fedő alatt lefedve érdemes még pihenni hagyni pár percig, mert a házi tarhonya tapasztalataim szerint kicsit nehezebben pirul, mint a gépi. 


Nem igazán tudtam ma mit kitalálni ebédre. Vannak ilyen napok! :-) Szétnéztem milyen alapanyagokat találok a hűtőben, spájzban, és ez lett a végeredmény. A férjem szerint a füstölt szalonna miatt olyan, mintha bográcsban készült volna. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése