2021. február 7., vasárnap

Farsangi fánk

 

Hozzávalók: 

50 dkg finomnliszt

2,5 dkg élesztő

2,5 dl tej

7 dkg margarin

csipet só

2 tk. cukor

2 db tojás sárgája

+ sütéshez olaj, szóráshiz porcukor, lekvár

Elkészítés:

Az első lépés az, hogy minden amit a fánkhoz használunk, a munka megkezdése előtt legalább egy fél órával a pultra kerüljön, legyen szobahőmérsékletű. A lisztet mérés után egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük benne. A tejet meglangyosítjuk, belekavarjuk a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy szépen felfusson. Közben a tojásokat szétválasztjuk, a két sárgáját pedig egy villával kicsit összekeverjük. Nem kell habosra, csak hogy egynemű legyen. A lisztben egy mélyedést csinálunk, ide öntjük a tojást, az olvasztott de nem forró margarint, majd a felfutott élesztőt. És akkor jöhet az igazi munka. Szépen kidolgozzuk a tésztát. Ha esetleg nagyon lágy, picike lisztet tehetünk hozzá, vagy egy-két korty tejet ha kemény. Amikor már elválik a kezünktől és a tál oldalától is, akkor gombóccá igazítjuk, és az enyhén lisztezett tálba visszatéve letakarjuk. Vagy a konyhapulton, vagy a mikróba zárva (nem kell bekapcsolni :-) ) hagyjuk legalább egy órán át kelni. Utána lisztezett deszkán óvatosan átdolgozzuk, két centi vastagra kinyújtjuk, és kerekre szaggatjuk. Sütőpapíros tálcára sorakoztatjuk, és letakarva pihentetjük még 20 percet. Közben egy lábosba olajat öntünk, elég bőségesen. Ha a fánkok kicsit feléledtek, akkor alá gyújtunk, és a forró olajba 2-3 darab fánkot teszünk egyszerre. Mielőtt azonban betennénk, ujjunkkal egy mélyedést nyomunk a tetejükbe, ez lesz a lekvár helye. Úgy tegyük az olajba a korongokat, hogy ez a kis bemélyedés lefelé nézzen. Fedő alatt 1-1,5 percig sütjük, majd megfordítjuk és fedő nélkül a másik oldalnak is ennyi időt adunk. papírtörlős tálcára szedjük, hogy az olaj lecsöpöghessen. Majd tányérra tesszük, lekvárt kanalazunk a mélyedésekbe és megszórjuk porcukorral. 


Bevallom, nem saját kútfőből pattant ki a recept, Pinteresen nézegettem, ott akadtam rá, csak kicsit "magamhoz igazítottam" A szalagok valahogy megléptek, de az íze azért nagyon finom lett! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése