2021. március 25., csütörtök

Rizses ez+az :-)


 Hozzávalók:

1,5 dl-es bögre rizs (de tökéletes a maradék párolt rizs is hozzá)

1 kis darab zöldpaprika, pici fej hagyma (vagy egy gerezdnyi

só, őrölt bors

3-4 fej szép gomba

4-5 fej brokkoli (nekem fagyasztott volt)

1 szép csík kolozsvári szalonna

picike olaj

Elkészítés:

Ha van maradék rizsünk, akkor szerencsések vagyunk, ha nincs, akkor elkészítjük. Kevés olajon megfuttatjuk a rizst, felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, borsozzuk. Hozzá adjuk a paprikacsíkot és a hagymát, nagyon jó ízt adnak majd neki. Lefedjük, és kis lángon készre pároljuk. 

Közben a gombát megmossuk, letöröljük, feldaraboljuk. A szalonnát vékony kis csíkokra vágjuk, és odatesszük, hogy süljön. Rászórjuk a gombát is, majd amikor már szépen irulni kezdenek, mehet rájuk a  kicsit megvagdalt brokkoli.  Sózást nem igényel, mert a szalonna sós, és majd a rizs is az lesz. Én le is fedtem pár percre, hogy a zöldség némileg puhuljon, de arra azért ügyeltem, hogy ne legyen szétfőzve, ress maradjon. Fedő nélkül még átforgattam, aztán az időközben megpárolódott rizzsel összekevertem. Jó kis egytálétel lett belőle, salátával, savanyúsággal vagy esetleg kompóttal nagyszerű ebéd, gyors vacsora. 


Úgy adódott, hogy a hét néhány napján Bence fiam nem ebédel itthon, ilyenkor mindig dobozolok valamit. Rendszerint "hirtelen felindultságból" főzök, de neki nagyon bejönek ezek a kaják. Most például mentés volt, az ebédről megmaradt rizs kapott új köntöst. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése