20 dkg lencse
2 gerezd fokhagyma
1 cikkecske vöröshagyma
1 liter alaplé
1 db babérlevél
1 csipet őrölt bors
1-2 kanál tejszín (ez el is hagyható, bár kicsit krémesebb lesz tőle a leves)
+ arasznyi kolbász és 1 ek. olaj
Elkészítés:
A lencsét szűrőbe téve átmossuk, majd beáztatjuk. Nem kell egy egész éjszakára, egy óra is elég ahhoz, hogy utána szépen megpuhuljon. Előveszünk egy lábost, beletesszük a leszűrt áztatott lencsét. Hozzá dobjuk a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, csipetnyi őrölt borsot. Felöntjük az alaplével, ami lehet megmaradt húsleves, vagy esetleg leveskockából főzött is. Lényeg, hogy egy ujjnyival több lé legyen a lábosban, mint lencse. Ha kevés, pótoljuk. Félig lefedve hagyjuk, hogy a lencse teljesen megpuhuljon. Közben a kolbászt vékony karikákra vágjuk, és egy serpenyőbe téve kevés olajon kisütjük. Félre tesszük, ha kicsit hűl, akkor a ropogós karikákat morzsákra törjük. A kisült zsírra nem lesz szükség. Ha a lencse megfőtt, akkor késes aprítóba kanalazzuk, csak a babérlevelet dobjuk ki belőle. Turmixoljuk össze krémesre, majd öntsük vissza a lábosba. Ha szeretnénk beletenni a tejszínt, akkor egy tálba vegyünk ki két merőkanálnyi levest, tegyük hozzá a tejszínt, alaposan keverjük el kézi habverővel, majd csorgassuk a lábosba. Forraljunk rajta egyet, és már készen is van. Tányérokba szedve adagonként szórjuk meg a kolbászmorzsával.
Nálunk kedvelt hüvelyes a lencse. Igyekszem változatosan elkészíteni, ne csak főzelékként ismerük meg. Ez a kísérlet is bevált, a család repetázott is belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése