Hozzávalók:
1 dbz fagyasztott spenót (45 dkg)
(petsze ha valakinek friss van, az a legfinomabb, és az elkészítés módja sem sokban változik, csak akkor a friss leveleket kell megfuttatni a vajon. Utána el lehet dönteni, hogy szálas maradjon kicsit, vagy késes aprítóval krémesre dolgozzuk)
1 duci gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1-2 evőkanál liszt
2-2,5 dl tej
só vagy ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés:
A fagyasztott spenótot előre ki kell venni, hogy kiengedjen. A felesleges vizet én le szoktam önteni róla, szűrőbe téve lecsepegtetem. Félre teszem pihenni, míg a vajat kis lángon felmelegítem, beleszórom a lisztet, hozzá nyomom a fokhagymát, és állandó keverés mellett megfuttatom kicsit. Ezután kevés tejjel felöntöm, csomómentesre keverem. Jöhet hozzás a spenót, majd a maradék tej, és végül a só. Ha egyet forr, lehet kóstolni, s szükség esetén pótolhatjuk a sót vagy a fokhagymát.
Amennyire vissza tudok emlékezni a gyerekkoromra, anyukám soha nem készített spenótot. A sóska kedvelt volt, főleg a főtt hús mellé, de Popeyt nem hívtuk meg ebédre. A nővérem valahogy mégis nagyon szerette, így amikor elment, amolyan "hozzam közelebb az emlékeket" elgondolással elkészítettem az eléső adagot úgy, ahogy én gondoltam a fagyasztójában talált dobozos spenótból. És kiderült, igencsak szeretem! De nem csak én, hanem Bence is, habár Ő nem annyira főzeléknek, mint inkább egytálételnek tésztával, kis pirított csirkével, sajtszósszal megbolondítva. Na majd erről is teszek fel receptet :-)
Én most tükörtojással és egy szelet sült sonkával ettem, de van aki üresen, vagy éppen bundáskenyérrel kedveli.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése