2021. május 17., hétfő

Sertésszelet zöldséges mártással

Hozzávalók:

1 db szép szelet bőrös malaccomb (nekem ez 2 kg)

1-2 ek. sertéssült fűszersó (de házilag is ösze lehet állítani)

1 db vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1 szelet zeller

3-4 sárgarépa

1 db kisebb fehérrépa

4 nagy fej gomba

1 dl tejszín

só és őrölt bors

1 tk. mustár

olaj

Elkészítés:

A legjobb azzal kezdeni, hogy a húst beolajozzuk, majd megszórjuk a fűszerkeverékkel, és alaposa kézzel belemaszírozzuk. Ha ezt megtettük mind a két oldalával, akkor a vékonyan kiolajozott vagy zsírral kikent tepsibe tesszük, és addig pihentetjük, míg a zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. Nem kell apróra vágni, bőven lesz idő a puhulásra. A gombához egyenlőre még nem nyúlunk, arra csak később lesz szükség. A többit elrendezgetjük a hús körül, kicsit megsózzuk, megborsozzuk. Alá öntünk a tepsibe egy kevés vizet, és alufóliával letakarba közepesnél kisebb lángon sütőbe tesszük a tálat. Egy bő órát sütjük így, majd levesszük a fóliát róla. Ennyi idő elég a zöldségeknek, egy tálkába kiszedjük őket. Helyükre megy a gomba, meglocsolgatjuk a hússal együtt a kisült lével. Már nem kell lefedni, de még jó 20 percre visszatesszük a sütőbe. Ez idő alatt a gomba megpuhul, kis kérget is kap, na meg persze a húsnak is szép színe lesz. Közben a kicsit kihűlt zöldségeket a késes turmixba tesszük, hozzákanalazzuk a gombát, meglocsoljuk a tejszínnel, egy kanálnyi sült szafttal, rádobjuk a mustárt és krémesre dolgozzuk. Kiöntjük egy kis lábosba, forralunk még rajta egyet. Ha esetleg a tejszín nem sűrítené be kellőképpen, akkor egy leheletnyi étkezési keményítővel rásegíthetünk. Kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsük utána. A hús jó ha tud állni deszkára téve 15-20 percet, majd a rostokkal merőlegesen szeletekre vágjuk. Adagonként tányérra tesszük, ahol mindenki meglocsolhatja ízlés szerint a zöldséges mártással. Mi most sültkrumplit ettünk hozzá, de krumplipüré, rizs egyaránt megfelel köretnek. 


Kedvenc hentesemhez gyönyörű bőrös malachús érkezett, gyorsan félre is tettek nekem belőle egy szeletet. Így nem volt kérdéses, hogy vasárnapi ebédként mi kerül majd az asztalunkra. A zöldségekből pedig tényleg kitűnő "vadas" lett, nagyon feldobja az amúgy kicsit szárazabb fajta húst. Vétek lenne kihagyni :-) 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése