2021. május 8., szombat

Rablóhús sütőben készítve


 Hozzávalók: 

50 dkg sertéscomb

2 db csinos kis cukkini

2 fej lilahagyma

20-25 dkg császárszalonna (vagy kolozsvári)

2-3 szem krumpli

pár fej gomba

1 db zöldpaprika

olaj

fűszersó (nálam delikát, fokhagymapor, őrölt bors, pici morzsolt oregánó összekeverve)

+ saslikpálca

Elkészítés: 

Olajból és fűszersóból egy kis pácot készítünk, amibe beleforgatjuk a megközelítően egyforma kockákra vagdalt húst. Hagyjuk is benne állni egy kicsit. Míg "érik " a hús, addig érdemes a saslikpálcákat is egy kis vízbe áztatni, így nem pattannak el, amikor ráhúzzuk az "elemeket". 

A szalonnát a hússal megegyező nagyságúra daraboljuk. Megtisztítjuk a krumplit és a hagymát, megmossuk a cukkinit és a paprikát. A cukkinit először vastagabb karikákra, majd félbe vágjuk, a paprikát csíkokra, majd még darabokra. A krumplit is nagyobb kockákra vagdaljuk, a hagymát pedig ujjnyi szélesre karikázzuk. Ha gombát is teszünk rá, azt nagyságtól függően felezzük vagy negyedeljük. Kisebbre ne vágjuk, mert a magas víztartalma miatt gyorsan összesül. Ezután már nincs más dolgunk, mint ízlés szerint összeállítani a nyársakat. Amikor készen vannak, még a zöldséges részeket átpergetjük egy pici sóval.  Betesszük egy tepsibe a nyársakat, kevés vizet öntünk alá, és letakarjuk fóliával. Így sütjük kb. 30 percig, hogy a hús és a krumpli is átpuhuljon, majd levesszük a takarást, és hagyjuk, hogy egy kis színt kapjanak a nyársak.


Persze belátom én, hogy szabadban sütögetve igazi a rablóhús, hisze már a neve is erre kötelezne. De ha ez nem adatik meg, nem kell elkeseredni, sütőben is finoman elkészíthető. Én a tepsibe pakolós változatot támogatom, de van olyan ismerősöm, aki inkább kevés olajon, serpenyőben forgatva süti meg a nyársakat. Mindkettőt ki lehet próbálni! 

Opcionális az is, hogy mit teszünk a saslikpálcára. Bármilyen húst használhatunk, és a többi hozzávalót is szabadon variálhatjuk, ennek csak az egyéni ízlésünk szab határt! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése