30 dkg borsó
3 szál zsenge sárgarépa
1,2 liter alaplé
1 ek. olaj
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 db tojás
kb. 2-3 ek. liszt
pici só vagy ételízesítő és őrölt bors ízlés szerint
A sárgarépát megtisztítom és karikákra vágom. A borsóval nincs sok tennivalóm, mert bevallom, hogy leggyakrabban fagyasztottat veszek.A lábosba egy evőkanál olajat teszek, ebbe dobom a répakarikákat, és kicsit hagyom megkaramellizálódni. Utána hozzáadom a zöldborsót, megszórom kevés ételízesítővel és őrölt borssal. Pici víz, és lefedve párolom. Nem vesz igénybe sok időt. Ha már majdnem puha a borsó és a répa, akkor felengedem az alaplével. míg összefő, kikeverem a nokedli alapot, amit a forrásban lévő levesbe mindig kis kanállal szaggatok bele. 2-3 perc főzés, és nincs is más hátra, mint aprított petrezselyemmel megszórnia levesünket.
Hosszú évekig az anyukámtól tanult verziót főztem, amibe bővebben teszek zöldséget, gyökeret és karalábét is, na meg csirkelábat, nyakat, májat kísérőnek. Ez azonban egy gyors és szerintem nagyon finom változat, ezentúl gyakrabban készítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése