2021. június 29., kedd

Töltött tök kapormártással


 Hozzávalók:

1 közepes tök

40 dkg darálthús

2 dl sűrített paradicsom

1 kisebb fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

ízlés szerint őrölt bors

1 tk. fűszerpaprika

ételízesítő vagy só

1 kis pohár tejföl

kevés vágott kapor

 olaj

2-3 ek. kenyérmorzsalék 

(úgy készül, hogy a kenyér haját levágom, arra nem lesz szükségem. A bélzetét a késes aprítóba teszem és összemorzsolom. Mivel nem száríz kenyérből csinálom, így ez nem zsemlemorzsa. Kiválóan alkalmas ételek sűrítésére)

Kaporszósz: 

https://ugymintotthon.blogspot.com/2020/05/kaporszosz.html

Elkészítés:

Először a tölteléket készítem el. Ehhez a hagymát megtisztítom, apró kockákra vágom, és kevés olajon pirítani kezdem. Rádobom a fokhagyma szeletkéket is. Ha már illatozó, akkor ráteszem a darálthúst és fehéredésig pirítom. Utána megszórom ételízesítővel, fűszerpaprikával, majd borsozom. Ráöntöm a sűrített paradicsomot. Alaposan átkeverem és fedő alatt megpárolom. Nem igazán kell plusz víz alá, annyit enged a hús is, és ott van rajta a paradicsom. Amikor már puha a hús, akkor belekeverek egy kanálnyi tejfölt, és annyi kenyérmorzsalékot, amennyitől tartása lesz a mártásnak, de még nem keményedik meg. 

A tököt megtisztítom, végeit most kicsit jobban levágom, mert olyan korongokra van szükségem, melyeknek a magjait ha kiszedem, akkor tölthető karikákat kapok. (Persze nem megy kárba a többi sem, süthezünk belőle lereszelve tökropogóst, vagy éppen egy pici töklevest, főzeléket készíthetünk.)

Egy tepsit kikenek olajjal, és belesorakoztatom a tökkarikákat. Kanál mindet megpakolom töltelékkel, majd a tetejüket bevonom tejföllel. Lefedem fóliával, és beteszem a sütőbe. 20 alatt ez a zsenge tök szépen megpuhul. 

Míg sül a tök, addig el lehet készíteni a kaporszószt. Tálaláskor tányérba merünk a szószból, és egy szedőlapát segítségével a tetejére ültetünk egy töltött tökkarikát. 


Nagyon élvezem, hogy minden nap más és más zöldséges finomság kerül az asztalunkra. Persze a húsimádatunk is megmaradt, csak jól esik kicsit felváltani a téli nehéz ételeket a friss harapnivalókkal. S míg gyerekkorunkban azt hittük, a tök csak főzelékként ehető, ma már jól tudjuk ebből is ezernyi ízletes fogás készíthető. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése