Hozzávalók:
1 közepes tök
40 dkg darálthús
2 dl sűrített paradicsom
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint őrölt bors
1 tk. fűszerpaprika
ételízesítő vagy só
1 kis pohár tejföl
kevés vágott kapor
olaj
2-3 ek. kenyérmorzsalék
(úgy készül, hogy a kenyér haját levágom, arra nem lesz szükségem. A bélzetét a késes aprítóba teszem és összemorzsolom. Mivel nem száríz kenyérből csinálom, így ez nem zsemlemorzsa. Kiválóan alkalmas ételek sűrítésére)
Kaporszósz:
https://ugymintotthon.blogspot.com/2020/05/kaporszosz.html
Elkészítés:
Először a tölteléket készítem el. Ehhez a hagymát megtisztítom, apró kockákra vágom, és kevés olajon pirítani kezdem. Rádobom a fokhagyma szeletkéket is. Ha már illatozó, akkor ráteszem a darálthúst és fehéredésig pirítom. Utána megszórom ételízesítővel, fűszerpaprikával, majd borsozom. Ráöntöm a sűrített paradicsomot. Alaposan átkeverem és fedő alatt megpárolom. Nem igazán kell plusz víz alá, annyit enged a hús is, és ott van rajta a paradicsom. Amikor már puha a hús, akkor belekeverek egy kanálnyi tejfölt, és annyi kenyérmorzsalékot, amennyitől tartása lesz a mártásnak, de még nem keményedik meg.
A tököt megtisztítom, végeit most kicsit jobban levágom, mert olyan korongokra van szükségem, melyeknek a magjait ha kiszedem, akkor tölthető karikákat kapok. (Persze nem megy kárba a többi sem, süthezünk belőle lereszelve tökropogóst, vagy éppen egy pici töklevest, főzeléket készíthetünk.)
Egy tepsit kikenek olajjal, és belesorakoztatom a tökkarikákat. Kanál mindet megpakolom töltelékkel, majd a tetejüket bevonom tejföllel. Lefedem fóliával, és beteszem a sütőbe. 20 alatt ez a zsenge tök szépen megpuhul.
Míg sül a tök, addig el lehet készíteni a kaporszószt. Tálaláskor tányérba merünk a szószból, és egy szedőlapát segítségével a tetejére ültetünk egy töltött tökkarikát.
Nagyon élvezem, hogy minden nap más és más zöldséges finomság kerül az asztalunkra. Persze a húsimádatunk is megmaradt, csak jól esik kicsit felváltani a téli nehéz ételeket a friss harapnivalókkal. S míg gyerekkorunkban azt hittük, a tök csak főzelékként ehető, ma már jól tudjuk ebből is ezernyi ízletes fogás készíthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése